Sirijski suniti postaju šiiti da izbjegnu Assadovu vojsku

Piše: Yazen Shahdawi, Hama

Mladići u Siriji imaju sve manje opcija i načina da izbjegnu obaveznu i rezervnu vojnu službu u Assadovoj vojsci, zbog čega pristupaju Iranskoj revolucionarnoj gardi (IRGC) kako bi bili oslobođeni služenja vojnog roka i ostvarili druge sigurnosne i novčane beneficije.

Nidal Khalil, aktivist iz Hame, izjavio je za Al Jazeeru da IRGC u Siriji djeluje pod direktnom komandom Irana. Odgovorne osobe u njihovim centrima, tvrdi Khalil, regrutuju mladiće u dobi između 17 i 24 godine, posebno iz redova sunita. Ti mladići primorani su odslužiti vojni rok u redovima sirijske vojske, što IRGC iskorištava. Osim toga, na njih se može vrlo lako utjecati kako bi promijenili svoje vjersko uvjerenje, a mogu ih i usmjeravati na način koji im odgovara. Tu su još finansijski i sigurnosni aspekti, koji su veoma bitni za svakog od tih mladića, kaže on.

Prema Khalilovim riječima, te milicije imaju nekoliko takvih centara za obuku, od kojih su najpoznatiji Centar za obuku Sawa, u četvrti Mohafaza u Halepu, ili Iranski centar, kako ga zove tamošnje stanovništvo, u naselju Set Zaynab u Damasku, Centar brigade 47 ili Kasarna "Mohamed Salmon" u Hami.

Izvor iz potonje kasarne, koji nije želio otkriti identitet, navodi da je to najveći i najvažniji iranski centar u cijeloj Siriji. U njemu se vrši obuka mladića koji su dobrovoljno pristupili redovima IRGC-a "iz Hame i Homsa, a sve se odvija pod nadzorom iranskog oficira poznatog kao 'Hajj Abu Nida'".

Izvor dodaje da "Abu Nidau" u radu pomaže 58-godišnji Sirijac "Abu al-Khair", inače iz mjesta Masyaf. On je završio službu na poziciji pomoćnika u zračnim obavještajnim snagama još na početku sirijske revolucije, kad ga komanda IRGC-a prima u svoje redove. Nakon što je prošao obuku i prihvatio šiitsko učenje, preuzeo je komandu nad centrom. Otad uzima vlast u provinciji Hama u svoje ruke, a sve sigurnosne vlasti u tom gradu počinju slušati njegove naredbe.

Brojni razlozi

Dobrovoljci iz redova sunitskog stanovništva ne samo da moraju prihvatiti šiitsko učenje i ujutro i naveče uzvikivati šiitske parole tokom obuke nego su prisiljeni uvesti u šiizam i članove svojih porodica. Uprkos svemu tome, ti centri ostaju i dalje broj jedan i najbolji izbor za hiljade sirijskih mladića, kako navode neki od dobrovoljaca.

Abu Abdul Hamid, otac trojice sinova koji dobrovoljno služe u IRGC-u, kaže da pridruživanjem tim milicijama mladići potpisuju ugovor kojim se izuzimaju od obavezne vojne službe u redovima Assadovih snaga i dobijaju garanciju da period službe neće prelaziti godinu i po. Milicije nemaju pravo zadržavati dobrovoljce u svojim redovima nakon što odsluže vojni rok, što nije slučaj sa sirijskim snagama, gdje hiljade mladića ostaju u službi i duže od šest godina.

Dodaje da doborovoljci dobijaju mjesečnu plaću otprilike 75.000 sirijskih funti (175 dolara), kao i sigurnosnu karticu koja im pruža zaštitu od pripadnika Assadovih snaga. Također, obuka se vrši u mjestu stanovanja, a mnogi daju i mito Al-Khairu kako ne bi bili poslani na linije sukoba.

Jedini izlaz

Dvadesetogodišnji Karim, sunit iz Hame, kaže da namjerava dobrovoljno pristupiti IRGC-u nakon što diplomira stomatologiju kako bi se spasio od noćne more služenja obaveznog vojnog roka u sirijskoj vojsci.

Kaže da će učiniti isto što i mnogi drugi: platit će približno dva miliona sirijskih funti Al-Khairu i odustati od mjesečne plaće samo da dobije službu u centru bez borbe u bilo kakvim bitkama.

S druge strane, 30-godišnji Amir, također sunit iz Hame, kaže da je jedan od članova njegove porodice platio dva miliona sirijskih funti Al-Khairu, ali da se priča nije tu završila. Al-Khair je počeo tražiti od njega da mu svake sedmice plaća određene sume novca kako bi ga ostavio kod kuće ili će ga u protivnom poslati u borbe koje se vode na periferiji Hame i na druga mjesta.

Zaprijetio mu je izbacivanjem iz milicije ako ne ispuni njegove zahtjeve, čime bi bio izložen prijetnji da će ga sigurnosni organi goniti kako bi se javio na služenje obaveznog vojnog roka u sirijskoj vojsci.

Prema statistikama koje su provele sirijske opozicijske grupe, otprilike 30.000 Sirijaca pridružilo se milicijama IRGC-a širom Sirije, od čega je približno 12.000 sunita.