SITUACIJA JE VEOMA LOŠA Svjetski eksperti najavili rekordne vrućine za narednih pet godina

Predviđa se da će narednih pet godina biti najtopliji period otkako se mjere temperature, saopćio je britanski meteorološki zavod, upozoravajući na mogućnost da se na Zemlji probije temperaturni limit uspostavljen Pariskim sporazumom od 1,5 Celzijevih stepeni prije 2024. godine.

– U redovnoj „dekadnoj prognozi“, koja predviđa klimatske trendove, zavod navodi da će svaka godina između 2020. i 2024. biti od 1,06 do 1,62 Celzijeva stepena toplija od historijskog prosjeka.

Meteorološki zavod je prognozirao da će najtoplija izmjerena godina, 2016., vjerovatno biti nadmašena u tom vremenskom okviru.

– Posljednja petogodišnja prognoza ukazuje na nastavak zagrijavanja, u skladu s visokim nivoima stakleničkih plinova – izjavio je Doug Smith, naučnik meteorološkog zavoda i ekspert za dekadne prognoze.

– Nepreciznosti postoje u okviru te prognoze, ali se očekuje da će većina regija biti toplija i taj model ukazuje na pojačano zagrijavanje, posebno dijelova Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, produžujući postojeći trend – kazao je Smith.