Situacija na Vučijaku se poboljšava, zatvaraju se Miral i Bira

U Bihaću je zasjedala Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom.

Iznesen je podatak da je od 1. januara do jula ove godine na području USK ušlo 18.000 migranata.

Na sjednici je istaknuto kako je situacija na Vučijaku poboljšana kao i to da će se raditi na zatvaranju Bire i Mirala po zahtjevu skupštinskih i gradskih vlasti.

Riječ je o pripremnom sastanku uoči sutrašnje, proširene sjednice Operativne grupe USK, na koji su pozvani i predstavnici Grada Bihaća i Općine Velika Kladuša te Službe za rad sa strancima.

Obavili smo pripremni sastanak i pozvali Službu za poslove sa strancima da vidimo koje dokumente imaju i kako su zamislili upravljanje Sedrom i Borićima, a nakon što nam dostave dokumentaciju mi ćemo je analizirati i donijeti zaključak. Do unazad 15 dana smanjen je priliv migranata i dnevno ih je dolazilo između 40 i 60, ali sada je opet povećan taj broj na oko 100. Naš stav je da novi migranti ne mogu ući u navedene centre, ali vidimo da IOM krši taj dogovor i ukoliko to nastave raditi poduzet ćemo mjere i policija neće dozvoliti ulazak nikome”, rekao je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Kazao je kako iz dana u dan popravljaju sigurnosne i zdravstvene uslove na području Vučijaka.

Prema riječima ministrice zdravstva USK Nermine Ćemalović, od njemačkih donatora su dobili četiri kontejnera sa tušom i toaletom što će značajno doprinijeti boljim higijenskim uvjetima, a samim time i zdravstvenoj situaciji na tom području. Oni će biti u funkciji za 2-3 dana. U funkciji će uskoro biti i kontejner koji će se koristiti kao ambulanta, a jedan je već postavljen za policajce na ulazu.

Za sada je zabilježen jedan slučaj oboljelog od tuberkloze u Miralu i ta osoba je prebačena u Kantonalnu bolnicu Bihać, te jedan na Vučijaku. Riječ je o migrantu koji se liječi već dva mjeseca. Nakon što je smješten u bolnicu njemu se izgubio svaki trag jer je pobjegao, prenosi USN.

Nema mu traga i to je problem jer ne možemo ih pratiti. Migrantska svijest ide do te mjere da im je bitno samo da idu na Zapad i ne zanima ih ni terapija ni liječenje bez obzira što ugrožavaju i sebe i druge. Do sada je bilo 36-37 bolesnih ali su svi pod terapijom”, kazala je ministrica.

Sutrašnja, proširena sjednica Operativne grupe ima za cilj zauzimanje stava uoči sastanka sa Evropskom komisijom po pitanju migracija u BiH, koji će se održati u Briselu 17. juna, a na koji su pozvani i predstavnici USK kao kantona koji je najviše pogođen migrantskom situacijom.