"Situacija u Evropi kao pred Drugi svjetski rat. Ako se EU raspadne, svi smo propali"

- Uniji treba novo i efikasnije vodstvo, ako želi da uspješno parira talasu populizma i sve većem uticaju Rusije i Kine", ocijenio je premijer Slovenije Marjan Šarec .

Premijer Slovenije Marjan Šarec uporedio je situaciju u Evropi sa onom pred izbijanje Drugog svjetskog rata, kada su evropski političari popuštali Hitleru, prenosi Oslobodjenje.

Šarec je, u intervjuu agenciji AP, ocijenio da Evropska unija ubuduće mora brže i odlučnije da donosi odluke, kako bi odgovorila na velike izazove današnjice.

"Populisti u Evropi napreduju zato što umjerene stranke i političke snage nisu bile uspješne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sjediš i čekaš šta će se dogoditi, onda su populisti vrlo glasni i dobijaju mnogo političkog prostora", rekao je Šarec u razgovoru koji prenose slovenački mediji.

"Današnji dominantni evropski političari i zvaničnici Evropske unije presporo odlučuju u novim istorijskim okolnostima. Uniji treba novo i efikasnije vodstvo, ako želi da uspješno parira talasu populizma i sve većem uticaju Rusije i Kine", ocijenio je Šarec.

"Ako se EU raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito", zaključio je Šarec.

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je prošle godine uspio da formira manjinsku koalicionu vladu liberalnih i lijevih stranaka i tako spriječio da vlast osvoji bivši premijer Janez Janša, koji je na izborima nastupio sa nacionalističkom antiimigrantskom agendom, sličnom onoj mađarskog premijera Viktora Orbana, prenio je Tanjug.

Izvor: