Situacija u FBiH dramatična | Požari na više lokacija, vatrena stihija se širi prema naseljima!

Home

Situacija u FBiH dramatična | Požari na više lokacija, vatrena stihija se širi prema naseljima!


Federalna uprava Civilne zaštite i vatrogasci ovog vikenda imaju pune ruke posla. Trenutno u Federaciji gore požari na više lokacija, a najopasnija je vatrena stihija kod Boračkog jezera, koja se počela širiti prema obližnjim naseljima Kuli i Čičevcu.

Na Bjelašnici gori nisko rastinje, a vatrogasci jedva prilaze lokaciji zbog nepristupačnog terena. Širi se i požar kod Goražda, a Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite, za Avaz.ba kaže da je situacija u Federaciji katastrofalna.

- Tek je april, a požari se konstantno pojavljuju. Građani pale i čiste korov i sve to dodatno otežava situaciju - započeo je Solak.

Helikopter Oružanih snaga BiH poletio je iz Sarajeva za Konjic u 11.25 sati, izvršio sedam do osam preleta, ali se zbog jakog vjetra morao vratiti u bazu.

- Novi helikopteri stižu i mislim da ćemo ovaj put uspjeti. Zbog minskog polja ne možemo prići kopnom na lokaciju. Postoji mogućnost da su mještani namjerno zapalili požar kako bi očistili područje od mina - objašnjava Solak.

Kako je za kraj rekao Solak, zbog svega su itekako zabrinuti, ali najbitnije je da ljudski životi nisu ugroženi.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 02/04/2017 - 17:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top