Sjajne vijesti: Njemačka kompanija ulaže 120 miliona eura u biznis u našoj zemlji

.
Kompanija Ener state zainteresovana je za izgradnju solarne elektrane na području opštine Sokolac

Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su početkom sedmice odluku o pristupanju izradi zoning plana područja posebne namjene solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula.

KONCESIJA

Na sjednici je istaknuto da je skupštinska Komisija za propise od potencijalnog investitora dobila pismo namjere i dokument o prijedlogu cijepanja parcele na lokalitetu gdje se predviđa postavljanje solarne elektrane snage 100 megavata.

Riječ je o kompaniji Ener state iz Njemačke koja je ranije pokazala interes za gradnju ove elektrane, a koja bi, prema riječima načelnika Opštine Sokolac Milovana Bjelice, trebala u ovaj projekat u prvom krugu uložiti 120 miliona eura.

Bjelica je naglasio da ova investicija mnogo znači za ovu lokalnu zajednicu.

Solarna elektrana bi trebala da bude izgrađena za godinu i po, a opštinski budžet će na ime koncesije od proizvedene električne energije u ovom postrojenju imati prihod od 600.000 do 700.000 KM, kazao je Bjelica, dodajući da je izbor lokacije za postavljanje solarne elektrane na Sokocu snage 100 megavata rezultat upornog rada i dobre saradnje sa Vladom RS-a i Vijećem ministara BiH, kao i otvaranja opštine Sokolac prema potencijalnim investitorima.

Velika je stvar za našu lokalnu zajednicu da se pojavi njemačka kompanija i da uloži u prvom krugu 120 miliona eura, naglasio je Bjelica.

ISTRAŽIVANJE

Podsjetio je ovom prilikom i da je istraživanje započeto 2019. pokazalo da se na Sokocu može postaviti solarna elektrana snage do 140 megavata, u skladu sa snagom sistema za prenos na području ove opštine, nakon čega se među više zainteresovanih kompanija, kao najozbiljnija pojavila Ener state iz Njemačke. Bjelica je izrazio nadu da će zelena energija za sobom povući i zelenu privredu.