Sjećanje na poginule rudare u Rudniku mrkog uglja Kakanj

Tradicionalno komemorativno sjećanje na poginule rudare u "Rudniku mrkog uglja Kakanj" održano je na platou ispred spomenika poginulih rudara.

Svake godine na ovaj dan građani Kaknja i zaposleni u Rudniku prisjećaju se svih poginulih rudara bez obzira gdje su i kada poginuli. Ovo je prilika kada se odaje počast i izražava zahvalnost svim rudarima koji su svoj život žrtvovali od osnivanja Rudnika 1902. godine pa do današnjih dana.

I ovog puta ispred spomenika poginulih rudara orkestar Rudarske glazbe je izveo Posmrtni marš i Rudarsku himnu, a po običaju prigodan recital govorio je akademski glumac Mirza Bajramović.

U spomen-parku palih rudara položeno je cvijeće, a obišli su i spomenike poginulih boraca u NOB-u 1941.-1945. i šehida i poginulih boraca u oslobodilačkom ratu 1992. - 1995.

Kakanjski rudari su simbol snage, napretka, optimizma, humanosti, solidarnosti i zajedništva. Zbog toga se Kakanj ponosi svojim rudarima, stoji u jednoj od brojnih čestitki koje su stigle na adresu ovog kolektiva.

Image