Sjećanje na žrtve logora Kamenica (FOTO)

Ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona Sandi Salkić, sa članovima udruženja logoraša, bivšim logorašima i njihovim porodicama ovog vikenda je obišao lokaciju ratnog logora "Kamenica" kroz koji je prošlo nekoliko stotina logoraša u proteklom odbrambeno oslobodilačkom ratu.

Pedeset logoraša je ubijeno, devetnaest je pronađeno u jami "Golubnjača" dok se za nekima i danas traga. Za ova zlodjela su odgovarala samo dva čovjeka.

- Došao sam danas da se ovdje s vama sjetim svih žrtava koje su na stravičan način skončale u ovom logoru Kamenica. Ovdje su od 1992. do 1995. godine, na zvjerski način ubijani i mučeni naši ljudi. Pedeset njih je ubijeno, a samo dva čovjeka su odgovarala za zločin protiv čovječnosti i zločin protiv ratnih zarobljenika. Mi moramo govoriti o tome dok god svi zločinci ne budu kažnjeni. Moramo govoriti jer naša tišina bi bila njihov vječni jauk. Moramo govoriti da se nikad nikom ne bi ponovilo ono što se dogodilo Bosni na pragu 21. vijeka u srcu Evrope, kazao je ministar Salkić.