Sjednica Vijeća za implementaciju mira u BiH

Sjednica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) na nivou ambasadora bit će održana danas u Sarajevu, dok će redovna polugodišnja sjednica tog vijeća - na nivou političkih direktora - biti održan polovinom narednog mjeseca.

Današnja sjednica PIC-a prva je sjednica tog tijela međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nakon što je Visoki predstavnik Valentin Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a početkom mjeseca dobio podršku velikih sila za korištenje Bonskih ovlasti, izuzev Rusije, koja se protivi toj vrsti utjecaja međunarodne zajednice u BiH, javlja agencija Patria.

Inzko je, podnoseći redovni polugodišnji izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini upozorio na prijetnje secesijom koje dolaze od Milorada Dodika, trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, upozorio je na odbacivanje i nepoštivanje presuda za ratne zločine počinjeni tokom rata u BiH, a upozorio je i na druge oblike urušavanja pravnog poretka i mira u zemlji. 

Bonske ovlasti Visokom predstavniku omogućavaju nametanja zakonske regulative ako domaći političari nisu u stanju postići dogovor, dok te ovlasti podrazumijevaju i mogućnost smjene političara ili organizacija koje narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, postignut 1995. godine kako bi se zaustavio rat u Bosni i Hercegovini.

Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini sastoji se od 55 zemalja i organizacija koje na različite načine pružaju potporu mirovnom procesu – osiguravajući financijska sredstva, dajući trupe u sastav EUFOR-a, ili izravno provodeći operacije u Bosni i Hercegovini. U PIC-u je također uključen jedan broj promatrača koji se mijenja.