Sjednica Vlade FBiH odgođena jer je premijer zadržan u SIPA-i

Hhh

Odgođena je sjednica Vlade FBiH, zakazana za danas. Sjednica je trebala početi u 9 sati.

No, sve se promijenilo jer je premijer FBiH Fadil Novalić sinoć zadržan i SIPA-i.

Ipak, kako je za Radiosarajevo.ba potvrđeno, bit će tokom dana održana telefonska sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda - prijedlog odluke o ukidanju stanja nesreće uzrokovane pandemijom novog soja koronavirusa.

Postavlja se pitanje kako će Vlada dalje funkcionirati u slučaju da Novalić bude duže spriječen da je vodi.

Prema Zakonu o Vladi FBiH, zamjenik premijera pomaže premijeru u obavljanju njegovih poslova i vrši i druge poslove utvrđene Ustavom Federacije.

"Zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost. Premijer, u okviru svojih ovlaštenja, može pojedina ovlaštenja prenijeti na zamjenika premijera", navedeno je u članu 10. ovog zakona.

To znači da će Vladu voditi Jelka Milićević (HDZ BiH), dopremijerka i ministrica finansija, ili Vesko Drljača(SBB), dopremijer i ministar rada i socijalne politike.

No, prema informacijama koje smo dobili iz Vlade, Novalić nije dostavio pismenu saglasnost iako je usmeno, preko advokatice Vasvije Vidović, poručio da današnju sjednicu vodi Milićević. Ipak, to se nije desilo jer je tražena pismena saglasnost.

Također, po Zakonu o Vladu FBiH, ukoliko premijer bude na duže vrijeme spriječen voditi izvršnu vlast, a bude spriječen i odrediti ko će ga mijenjati, odluku donosi predsjednik FBiH uz saglasnost dopredsjednika.

Inače, HDZ BiH već "drži" poziciju predsjednika FBiH (Marinko Čavara), kao i predsjedavajućeg Doma Naroda Parlamenta FBiH (Tomislav Martinović).

Podsjetimo, Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, te suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić i dalje su u SIPA-i, gdje su zadržani sinoć nakon saslušanja.

U toku je zasijedanje i tužilačkog tima Tužilaštva BiHkoji treba odlučiti šta dalje, hoće li biti uhapšeni, da li će tražiti pritvor za Novalića, Solaka i Hodžića.

Novalić, Solak i Hodžić su saslušani u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM. Istragu vodi Tužilaštvo BiH.

Ispitivanje trojke je počelo jučer u 18.30 sati, a pred novinarima se u 22.20 sati pojavio advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić.

Respiratori su, da podsjetimo još jednom, neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege i nabavljeni novcem građana, bez tendera i preko poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić.