Sjeverna Koreja ponovo ispalila balističke rakete

5646
Isti tip raketa ispaljen je i početkom sedmice, za vrijeme inauguracije južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola

Sjeverna Koreja je ispalila tri balističke rakete kratkog dometa prema moru, tvrde Južna Koreja i Japan. 

Sjeverna Koreja je ispalila rakete tek nekoliko sati nakon što je država objavila da je zabilježila prvi slučaj koronavirusa od početka pandemije.

Kako piše AP, lansiranje raketa pokazuje odlučnost Sjeverne Koreje da stvori pritisak na SAD i Južnu Koreju. Isti tip raketa ispaljen je i početkom sedmice, za vrijeme inauguracije južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola.

Iza Sjeverne Koreje je historija uznemiravanja novih vlada u Seulu i Vašingtonu, što čine ispaljivanjem projektila. Nuklearna prijetnja iz Sjeverne Koreje vjerovatno će biti jedna od važnijih tema razgovora južnokorejskog predsjednika i Džoa Bajdena u Seulu.

Južna Koreja i Japan osudili su lansiranje raketa iz Pjongjanga. Japanski ministar obrane Nobuo Kishi rekao je da su rakete pale u more između istočne obale Sjeverne Koreje i izvan japanske zone. Nema izvješća o šteti na zrakoplovima ili plovilima.

Posljednjih mjesec dana Sjeverna Koreja je testirala niz projektila. Stručnjaci to nazivaju pokušajem modernizacije njihovog oružja i pritiska na SAD. Ono što žele od SAD-a i njihovih saveznika jest da priznaju Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu i da ublaže sankcije, piše AP.