Skandal u Bihaću: Premijer USK Mustafa Ružnić ugostio članove neonacističke i islamofobne stranke AfD

asd
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić primio je jučer u radnu posjetu poslanike Skupštine grada Berlina Andreasa Wilda i Gunnara Lindemanna.

U ovoj posjeti ne bi bilo ništa sporno da Wild i Lindemann nisu članovi ekstremno desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je poznata po islamofobnim i antimigrantskim stavovima. Njihovi članovi često se optužuju za napade na medije, neistomišljenike te za preispitivanje univerzalističkih načela liberalne demokratije.

Obavještajna agencija Njemačke odlučila je desničarsku stranku Alternativa za Njemačku (AfD) staviti pod nadzor kao potencijalnu prijetnju demokratiji zemlje.

Postavili smo pitanje Ružniću da li je znao ko mu dolazi u posjetu i da li je bio upoznat s političkim programom stranke s čijim se istaknutim članovima slikao i razgovarao više od dva sata.

"Najavili su se službeno kao poslanici", bilo je sve što je premijer USK odgovorio na naš upit.

Informaciju o posjetu Bihaću, objavili su i poslanici iz Berlina na svom Twitter profilu

"Bihać je na ivici ilegalnih migranata. Sljedeći val za azil u Njemačkoj već je na granici EU. A Merkel i Berlin spavaju", objavio je Lindemann na Twitteru.

Lindemann je na Facebooku malo opširnije opisao kako im je premijer USK Mustafa Ružnič objasnio migrantsku situaciju u ovom kantonu te da je za tri godine više od 100.000 migranata koristili tu rutu za ulazak u EU, posebno za Njemačku.

"Premijer je trebao više od dva sata da nas detaljno informiše iz prve ruke", poručio je.

Wild i Lindemann su, sudeći prema natpisima njemačkih medija, od ranije poznati kao ekstremni desničari, a Lindemann je čak boravio i u Ukrajini u Lugansku gdje je poveo sina te se fotografisao s "Noćnim vukovima".

Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da premijer kantona ugosti ovakvu delegaciju, bez ranije provjere o kome se radi. Očito je da je Ružnić ovime, u očiglednom neznanju, pomogao desničarskim snagama u Njemačkoj da populiziraju svoje stavove o migrantima u toj zemlji i Evropskoj uniji.

Pogledajte OBJAVU