Skandal u domu za skrb u Salzburgu – mučenje i zanemarivanje, pod istragom 16 osoba

sa

Nastavlja se pravno-politička obrada skandala oko skrbi u Salzburgu. Državno odvjetništvo sada istražuje 16 osoba zbog sumnje na mučenje i zanemarivanje bespomoćnih osoba te nanošenje tjelesnih ozljeda.

Nakon ostavke zamjenika guvernera Zelenih Heinricha Schellhorna – koja se dogodila u vezi sa skandalom – nadzor je sada prebačen njegovoj nasljednici Martini Berthold (također Zeleni).

Prema državnom odvjetništvu, među 16 osoba protiv kojih se sada vodi kaznena istraga nema političara. Elena Haslinger, glasnogovornica ureda javnog tužitelja, kaže da su oni odgovorni za starački dom. Istrage su u početku vođene protiv nepoznatih počinitelja.

Ono što pučki pravobranitelj i razotkrivač Bernhard Achitz, nakon tjedana i mjeseci vlastitog istraživanja, ne želi prihvatiti kao opravdanje uključenima je teška kadrovska situacija u sektoru skrbi: „Nedostatak osoblja nikada ne smije biti izgovor za ljudske kršenja prava ili stanja koja su upitna u smislu ljudskih prava.”

Pučki pravobranitelj i dalje žestoko kritizira

“Još uvijek postoji dosta razmimoilaženja između Vijeća pučke pravobraniteljice i nadzornika doma, koji su očito i dalje uvjereni da su sve učinili kako treba. Međutim, u slučaju takvih upitnih stanja ljudskih prava, trebalo je odmah intervenirati”, rekao je u petak ombudsman Bernhard Achitz.

Pozdravlja činjenicu da su prvi koraci već poduzeti u Salzburgu, na primjer da je uključen odjel za unutarnju reviziju „Ured pučkog pravobranitelja pomno će pogledati njihovo izvješće. Također je pozitivno primijetiti da će Salzburški zakon o medicinskoj skrbi biti izmijenjen. Tada će, nadamo se, postojati i jasna definicija kako izgledaju minimalni standardi za dobru skrb.

U prvom izvješću Ureda pučkog pravobranitelja, masovni nedostatak skrbi u domu za starije osobe privatnog pružatelja usluga u gradu Salzburgu postao je poznat početkom rujna 2022. Tijekom nenajavljenog nadzora u travnju 2022. otkrivene su ozbiljne pritužbe, vjerojatno uzrokovane nedostatkom osoblja, vrlo velikim brojem bolovanja i preopterećenim osobljem. Komisija je naišla na neuhranjene i zapuštene stanovnike. Žena koja je kasnije umrla imala je samo 42,5 kilograma i bila je toliko zapuštena da se kroz otvorenu ranu jasno vidjela trtična kost.

Achitz nastavlja pozivati ​​na jedinstvenu regulativu za kućni nadzor i njegu na nacionalnoj razini i ne želi odustati. Iako je ministar za socijalna pitanja Johannes Rauch (Zeleni) istaknuo da je skrb stvar saveznih država i da su njegove mogućnosti stoga ograničene.

Skandal o skrbi u Salzburgu imao je i političke posljedice. Društveni referent i zamjenik pokrajinskog predsjednika Heinrich Schellhorn (Zeleni) je morao podnijeti ostavku.