SKANDAL:Djeca su nam Srbima u amanet!

Ministarstvo za obrazovanje Republike Turske i Ministarstvo za vanjske poslove ove zemlje, u okviru projekta Evropske unije, organizuju putovanja u Srbiju za učenike srednjih škola, pod izgovorom da će na taj način bolje naučiti strani jezik. I dok će profesori odsjesti u hotelu, djeca će biti ostavljena "u amanet" srpskim porodicama.

Projekti Evropske unije, koja se, prema našem izvoru, do najsitnijih detalja miješa u politiku ove zemlje, ne znaju stati. Evropska unija, za koju je, kako pišu, Turska spremna na sve, ovog puta želi odvesti učenike srednjih škola i smjestiti ih u srpske porodice, kako bi oni što bolje savladali njihov jezik.

Roditelji su u velikom broju pokazali negodovanje, ponajviše usmjereno prema Burcu Eyisoy, koja je još u vrijeme bivšeg ministra obrazovanja Omera Dincer započela ovaj projekat, a trenutno je pomoćnica ministra za obrazovanje u Sektoru za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

DJECA OD 14 I 15 GODINA SRBIMA U AMANET!

Ovim projektom su obuhvaćeni učenici od 14 i 15 godina koji su pokazali odlično znanje engleskog jezika. Profesori će imati organizovan smještaj u hotelima, a učenici će biti ostavljeni "u amanet" srpskim porodicama. Sedmodnevni boravak učenika u Srbiji ima za cilj jačanje srpsko-turskog prijateljstva.

BURCU EYISOY: Želimo održavati odnose između dvije zemlje.

Burcu Eyisoy je još u januaru ove godine boravila u Turskoj i susrela se sa sekretarom Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Tada je najavila blisku posjetu Erdogana Srbiji i izrazila želju da tople odnose između Turske i Srbije, čije temelje su lideri ove dvije zemlje već postavili, prenese na narod, a to će prvenstveno biti moguće preko učenika i nastavnika.

"Uradićemo lijepe stvari. Nadam se da ćemo postići rezultate kojima će biti zadovoljne obje strane", izjavila je tada Eyisoy.

UZNEMIRENI SMO!

Na adresu našeg izvora stigla je pritužba roditelja čija kćerka treba putovati u Srbiju:

"Pozvala nas je u školu na razgovor nastavnica naše kćerke od 14 godina. Rekla nam je da je naša kćerka veoma uspješna na času engleskog jezika i da će je zbog toga Ministarstvo obrazovanja i Evropska unija voditi na ekskurziju. Kada smo je upitali u koju zemlju će voditi našu kćerku, rekla nam je u Srbiju. Sedam dana će profesori biti u hotelu, a naša djeca u srpskim kućama. Objasnila nam je kako će se na taj način djeca još više zbližiti sa Srbima".

Uznemireni roditelj dalje nastavlja:

"Dok mi svakodnevno predajemo rahmet Aliji Izetbegoviću, oni žele da se naša djeca zbližavaju sa Srbima. Ovo je skandal. Ja sam, kao roditelj, uznemiren ovim projektom. Svakako je osoba koja je ispred Ministarstva obrazovanja na čelu ovog projekta veoma problematična. Ne želimo više da nam takve osobe truju djecu".

Napominjemo da je Burcu Eyisoy, nakon  imenovanja na sadašnju poziciju, prozivana zbog navodne podrške demonstracijama u parku Gezi iz 2013. godine.