Skokom bez aplauza: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

most
Bacanjem cvijeća u Neretvu i skokom bez pljeska u ponedjeljak je obilježena 27.godišnjica rušenja Staroga mosta.


Klub skakača u vodu „Mostari“, kao i svake godine obilježio je godišnjicu rušenja Starog mosta simboličnim skokom bez aplauza njihovog člana Kenana Jukle, točno u vrijeme, u 10.16 sati, kada se na daleko prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. srušio u Neretvu.

 

  • Dvadeset sedam tužnih godina od rušenja Starog mosta Klub skakača obilježi ovaj crni datum skokom bez pljeska. To je ono najmanje što Klub može uraditi. Danas smo skokom bez pljeska poslali poruku da se nikad nigdje ne ponovi ovakvo što – kazao je glasnogovornik Kluba skakača “Mostari” Saša Oručević.

Dodao je kako ih nije spriječila ni pandemija koronavirusa da obilježe spomenuti dan, piše Fena.

Naglasio je kako cijeli svijet zna za Stari most, te kako je teško nevoljeti nešto lijepo kao što je taj most.

  • Na našim tradicionalnim skokovima se skupi cijeli svijet. Cijeli svijet zna za Stari most i opčinjen je ovim što mi imamo. Nama je jako bitno što je most napravljen. Nešto ovako lijepo je teško mrziti i nevoljeti – poručio je glasnogovornik.

Stari most djelo je turskog graditelja Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557. i 1566. godine.

Početkom rata, 1992. godine Stari most oštetile su srpske vojne snage i JNA, a 9. studenog 1993. godine Stari most srušio se nakon što je oštećen topničkim hicima ispaljenim s položaja HVO-a.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Video možete pogledati i OVDJE