Škola u Briješću zatražila da djeca nakon incidenta pohađaju online nastavu, ministarstvo odbilo

F

U osnovnoj školi "Behaduin Selmanović" u Briješću je danas došlo do užasnog incidenta, prilikom čega su povrijeđena dva osnovca. Tim povodom je, kako saznaje Klix.ba, uprava škole zatražila da djeca ove sedmice nastavu pohađaju online, kako bi se oporavili od šoka, ali im je to ministarstvo odbilo.

Naime, u IX razredu je došlo do sukoba u kojem je učenik na malom odmoru potegnuo nož na svog vršnjaka i druga iz razreda, kojeg je teško povrijedio, a drugi učenik je zadobio lakše povrede dok je branio napadnutog.

Prema našim saznanjima, učenik je napao druga nožem i nanio mu teške povrede u predijelu ramena, dok je drugog lakše povrijedio, dok je pokušavao da ga smiri i odbrani napadnutog druga iz razreda.

S obzirom na to da je ovaj incident izazvao šok među djecom, koja su sve vidjela, uprava škole je zatražila reakciju ministarstva, odnosno da dozvole održavanje online nastave u određenom periodu. Međutim, to im nije odobreno.

Ovakvi slučajevi vršnjačkog nasilja su ekstremni zbog čega je potrebna odgovarajuća reakcija, koja bi potencijalne delikvente spriječila da učine slično.

Policija je uhapsila maloljetnika, provela uviđaj, a incident je okarakterisala kao ubistvo u pokušaju. Ministarstvo osnovnog obrazovanja se po ovom pitanju do sada nije oglasilo.