Mali su, ali srce im je veliko kao kuća: Školarci snimili film da bi pomogli teško bolesnom prijatelju

Veliki projekt u Belom Manastiru, i to u režiji skupine dvanaestogodišnjaka, koji su odlučili pomoći svome prijatelju Robertu.

Cijeli decembar snimali su film kojim žele prikupiti novac za njegovu operaciju.I na školskim praznicima - zajedno. Učenici 6. c razreda Osnovne škole "Franjo Tuđman" iz Belog Manastira provjeravaju kako napreduje njihova humanitarna akcija. Za svog prijatelja Roberta snimili su film kojim preko društvenih mreža žele prikupiti novac za njegovo liječenje.

"Na satu razrednika smo razgovarali na koji način bismo mi još mogli kao razred doprinijeti Robertovoj cijeloj akciji prikupljanja novčanih sredstava. I zaista, jedan od prijedloga je bio - mogli bismo snimiti mali film kao razred", objašnjava razrednica Ivana Čavar kako je sve počelo.

"Snimali smo kad god smo stigli - u praznim satima, intervjuirali smo i učitelje, oni su rekli o Robertu sve što je istina, zabavili smo se i puno smo se potrudili", rekla je Buga Marija Kovač, učenica Robertovog 6.C razreda. 

Roberto je rođen s teškim oštećenjima nogu. Nikada ih nije mogao ispružiti.

"Velike bolove sad trpi u leđima, zbog toga smo se odlučili na operaciju zdjelice, kukova i koljena", rekla je njegova majka Esma Pligl. 

Prethodne operacije nisu pomogle pa su se roditelji, od kojih je samo otac zaposlen, odlučili na privatnu kliniku. Operacija stoji 25 tisuća kuna i još toliko im treba za rehabilitaciju.

"Želim ići na operaciju da mi se što više olakša. Skupljanje ide polako, ali sigurno", rekao je Roberto. 

Iako je u kolicima, Roberto voli nogomet, a nije mu problem ni zabiti koš. Njegovi vršnjaci u filmu su pazili na sve detalje.

"Izabrali smo par nastavnika, našu nastavnicu Vesnu koja nam je predavala od prvog do četvrtog razreda, nastavnika iz povijesti pošto Roberto voli povijest i želi postati nastavnik povijesti i nastavnika iz tjelesnog jer Roberto jako voli igrati košarku", objašnjava Lana Stojić, također Robertova kolegica iz razreda. 

"Drago mi je da se Robertu može pomoći jer on je naš đak od prvog razreda. Izuetno je krasno dijete, nikad nismo imali problema s njim, uvijek je bio uzorno dijete", priča Damir Mendler, ravnatelj OŠ "Franjo Tuđman". 

Prijateljstvo 6. C razreda traje još od vrtića. Robertovi prijatelji sigurni su da će - uspjeti.

Pogledajte njihov film "Za Robertovo bolje sutra", a dodatne informacije možete dobiti i na istoimenoj Facebook stranici.

Ukoliko Robertu želite pomoći donacijom, to možete učiniti na račun:

Robert Pligl (donacije za dijete Roberto) IBAN HR3023900013102386803;SWIFT ili BIC; HPBZHR2X.

Image