"Skup podrške bratskoj Rusiji" zakazan za subotu u Banjoj Luci

sadf
"Noćni vukovi" su prije osam godina stavljeni na američku crnu listu, jer su učestvovali u napadu na stanicu distribucije gasa

"Skup podrške bratskoj Rusiji" bit će održan u subotu, 12. marta s početkom u 12 sati u Banjoj Luci gdje će se okupiti "Noćni vukovi".

Ruski „moto-klub“ „Noćni vukovi“ iza kojeg u Rusiji stoji diktator Vladimir Putin, a u Bosni i Hercegovini ih podržava član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik američka administracija je još 2014. godine u vrijeme dok je predsjednik SAD-a bio Barack Obama stavla na američku crnu listu.

"Noćni vukovi" su prije osam godina stavljeni na američku crnu listu, jer su učestvovali u napadu na stanicu distribucije gasa Strikolkove u Ukrajini, organizovali napad na glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju i da su blisko povezani s ruskim specijalnim službama. 

Ukradena ikona

Mediji su ranije objavili da su upravo “Noćni vukovi” na Ravnoj Romaniji 2017. godine Miloradu Dodiku poklonili ukradenu ukrajinsku ikonu koju je nekoliko godina poslije Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

No, za tadašnjeg predsjednika RS-a Milorada Dodika “Noćni vukovi” i njihov vođa Aleksandr Zaldostanov su bili humanitarci koje je on 2018. godine odlikovao ordenom časti sa zlatnim zracima “za naročito isticanje i afirmaciju ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske”.

Telefonski razgovor

Najava skupa u Banjoj Luci može biti i realizacija nedavno obavljenog telefonskog razgovora između Dodika i Lavrova. 

No, nisu Dodik, Lavrov i “Noćni vukovi” u vezi samo da bi razmjenjivali ikone i druge poklone i priznanja.