Skupština USK o budžetu: Trgovinom do parlamentarne većine

Konačno će danas zasjedati Skupština Unsko-sanskog kantona, na kojoj bi zastupnici trebali donijeti ovogodišnji budžet Kantona, i to nakon dva dana od isteka odluke o privremenom finansiranju. Kašnjenje i „jedva osigurano“ zasjedanje potvrda su i dalje podijeljenosti na krajiškoj političkoj sceni. Stoga s pravom pitanje – hoće li se u ovoj situaciji podjela u Skupštini uspjeti i donijeti ovaj najvažniji dokument. 

Premijer Kantona Husein Rošić je optimističan i uvjeren da će predloženi Budžet u iznosu od 223,9 miliona KM dobiti zeleno svjetlo. Međutim, u Stranci demokratske akcije Asda su podršku Budžetu uvjetovali povećanjem sredstava za Kantonalnu bolnicu, zatim za boračke populacije i poljoprivredu. Nezvanično u Demokratskoj fronti, koja je i dio koalicije na vlasti, odnosno parlamentarne većine, svoju podršku uvjetuju smjenom određenih direktora u kantonalnim institucijama i Preduzećima.

U SDP-u također traže veća izdvajanja za Bolnicu, poljoprivredu i boračke populacije. A tu su još mnogi zahtjevi, čak i iz Stranaka parlamentarne većine.

Prijedlog Budžeta od 223,9 KM uvećan je za pet miliona KM, odnosno sa dobit Unsko-sanskih šuma. Najveći dio odnosi se na plaće budžetskih korisnika, dok tek jedan manji dio mogao bi biti usmjeren u rješavanje socijalnih, odnosno razvojnih projekata. Najveći problem su dugovanja po osnovu izvršnih pravosnažnih sudskih presuda, koje dostižu 75 miliona KM.

Sve ono što se dešava na ovdašnjoj političkoj sceni, podjele, politička trgovina, ucjene i ustupci s pravom ostavljaju otvorenim pitanje - Hoće li predloženi budžet, za kojeg predlagači kažu da ima blagu razvojnu, ali više socijalnu komponentu, dobiti potrebni broj ruku u kantonalnoj skupštini, posebno zbog činjenice da najveći dio ipak ide za budžetske korisnike, plaće i dugovanja.