fbpx Skupština USK verificirala diplome učenika KŠC Bihać, slučaj će ispitati i Tužilaštvo

Skupština USK verificirala diplome učenika KŠC Bihać, slučaj će ispitati i Tužilaštvo

Home

Skupština USK verificirala diplome učenika KŠC Bihać, slučaj će ispitati i Tužilaštvo


Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici poseban Zakon na osnovu kojeg će biti verificirane diplome učenika koji su u protekle četiri godine pohađali Srednju medicinsku školu u okviru Katoličkog centra "Ivan Pavao II" u Bihaću.

Zakon je usvojen po hitnoj proceduri, a omogućit će verifikaciju diploma i svjedočanstava učenika Medicinske škole u što kraćem roku, posebno maturanata kojima uskoro počinju upisi na fakultete.

Na današnjoj sjednici usvojen je i elaborat o osnivanju Srednje medicinske škole u okviru Katoličkog školskog centra, uz preduvjet da osnivač Banjalučka biskupija osigura sredstva za neometan rad škole za period od najmanje tri godine, kao i da se Skupštini dostavi garancija za ta sredstva. Ovakva odluka, suštinski, znači da se rad te škole neće finansirati iz budžeta USK, kao što je do sada bio slučaj.

"Danas smo, praktično, bez rasprave došli do ovih zaključaka i odluka, iako smo prije toga, na Kolegiju Skupštine, imali žučne rasprave kako riješiti svu nastalu problematiku. U konačnici, donijeli smo poseban zakon kojim smo razriješili sva pitanja i verificirali diplome i svjedočanstva učenika Katoličkog školskog centra. Prihvatili smo i elaborat o osnivanju škole, iako je ona radila i bez njega i svih pravnih procedura koje su bile potrebne da bi mogla raditi. Ipak, nismo bili spremni prihvatiti finansiranje Medicinske škole, već će to učiniti osnivač", rekao je Nijaz Hušić, predsjednik Skupštine.

I u rukovodstvu Katoličkog školskog centra zadovoljni su odlukom Skupštine.

"Za nas su zaključci jako dobri i pozitivni. Žao mi je što je uopće došlo do ovog, jer smo svu proceduru mogli završiti i prije godinu dana. Na radost naših učenika i nastavnika, mi ćemo i dalje nastaviti sa radom, a želim se zahvaliti roditeljima i učenicima koji su nam bili podrška u proteklom periodu", rekao je Slavo Grgić, direktor Katoličkog školskog centra.

Uz doneseni Zakon, Skupština je danas jednoglasno usvojila i amandman poslanika Kenana Keserovića da se Tužilaštvu USK Tužilaštvu dostavi sva relevantna dokumentacija kako bi se ispitao ovaj slučaj i utvrdila eventualna odgovonost za nastalu situaciju.

Podsjećamo, iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vlade USK, na osnovu provedenih internih analiza, utvrdili su da je Katolički školski centar u Bihaću u proteklom periodu, bez saglasnosti Skupštine USK, osnovao Srednju medicinsku školu, ali i nastavne linije za predškolsko i osnovno obrazovanje, dok je odlukom Skupštine USK dozvolu za rad imao isključivo smjer Opće gimnazije koja je prvobitno osnovana.

Iz Katoličkog školskog centra nisu negirali da su osnovali i druge smjerove u sklopu svoje ustanove, no tvrdili su da posjeduju validna Rješenja o registraciji članica KŠC "Ivan Pavao II" u Bihaću te da im je takva Rješenja potpisao bivši ministar obrazovanja Dario Jurić. Sporna Rješenja ukinuta su u januaru ove godine, budući da su izdata bez saglasnosti Skupštine USK.

 

(Izvor: Klix)

Topic
Objavio: Čet, 22/06/2017 - 20:30

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top