Sladić najavio poseban period narednih sedam dana: Uživajte u ljetu, ali pazite se...

Sladić
Kako su meteorolozi najavljivali, krenuo je topliji period ovog ljeta koji će, prema svemu sudeći, biti bez padavina narednih dana.

 

Tako je najavio i bh. meteorolog Nedim Sladić.

Od danas krenuo je period bez padavina koji će potrajati najmanje sedam dana u Bosni, a vrlo vjerovatno još duže u Hercegovini, a što također vrijedi i za Jadran pa ko je birao drugu dekadu jula za odmor definitivno nije pogriješio. Snažan utjecaj termobaričkog grebena, osim što će povući vrelu zračnu masu sa prostora sjeverne Afrike, potisnut će i frontalne poremećaje sjevernije od naše zemlje uzrokujući pretežno sunčano vrijeme. Senzibilni površinski tokovi toplote postajat će sve jači i tlo će se ubrzano sušiti te zagrijavati zahvaljujući polju povišenijeg zračnog pritiska koje će osigurati stabilne vremenske prilike – rekao je Sladić.

Prema njegovoj najavi, temperature će biti sve više: oko 12. jula većinom od 34 do 38, na jugu i sjeveru zemlje lokalno i do 40 °C.

I jutra i noći postaju sve toplija tako da će tropske noći (minimalna temperatura zraka >20,0 °C) biti prisutne u Hercegovini, sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Svježina će se smanjivati i u centralnoj Bosni do sredine iduće sedmice. Uživajte u ljetu, ali isto tako pazite se jakog UV zračenja- napisao je Sladić.