Sladić sve objasnio: Evo kada prestaje zagađenje, a kada je moguće novo

Dakle, još sutra treba očekivati izraženije aerozagađenje

"Prema prognoznim modelima, sutra se i dalje očekuje da će puhati slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar u sarajevsko-zeničkoj kotlini, a fronta koja će donijeti olakšanje će se u podnevnim satima nalaziti nad sjeverom Hrvatske. Dakle, još sutra treba očekivati izraženije aerozagađenje". 

Objasnio je to za Radiosarajevo.ba meteorolog amater Nedim Sladić.

"No, u noćnim satima ponedjeljka i u noći na utorak fronta će se širiti prema centralnoj Bosni i donijet će prolazno pojačan sjeverni vjetar i padavine. Zahvaljujući proboju hladnijeg zraka po visini, doći će do izjednačenja prizemlja i visine po vertikali, s kojim će se vjetar uspjeti probiti u prizemlje. Padavine će doprinijeti kratkoročnom poboljšanju kvalitete zraka, s obzirom da modeli vide novi porast temperatura zraka po visini od 15. decembra", prognozira Sladić. 

Kako objašnjava, nakon ove prilično teške epizode aerozagađenja, ensemble produkt američkog GFS modela pokazuje stabilizaciju atmosfere nad Sarajevom krajem iduće sedmice (oko 15. decembra) pa sve do 20. decembra. 

Na prethodno pothlađeno prizemlje ponovo će južno strujanje biti dominantnije po visini, pa je ponovo moguća nova, 2. epizoda aerozagađenja, kako će se ponovo pod zakonima fizike gurati hladniji zrak u kotlinu.