Slavko će ići sa vršnjacima na maturu, otac Nenad presretan

Ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić potvrdila je danas da će Slavko Mršević, mladić sa autizmom iz Rudog, prisustvovati maturi sa svojim vršnjacima što je bila njegova želja.

Samo nekoliko mjeseci u 2015. godini, Slavko Mršević pohađao je Srednjoškolski centar u Rudom. Želja mu je bila obrazovati se za tehničara drumskog saobraćaja. No san je ubrzo postao noćna mora, Slavko, zbog dijagnoze blagog autizma prvo biva neocijenjen, a potom i izbačen iz škole.

Tu počinje agonija i borba porodice Mršević, godinama čekaju poziv, izvinjenje ili rješenje Slavkovog statusa. Dok njegove kolege završavaju srednju školu, on čeka. Iako je školski odbor dopustio Slavku da se na mjesec dana vrati u školu, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a žurno je tu odluku odbacilo.

"Pronaći najbolje rješenje u interesu djeteta. Odobravam polaganje ispita za 1. razred, može prisustvovati nastavi uz pratnji asistenta, već od ponedjeljka", kazala je danas ministrica Trivić.

Na sastanku sa ministricom bio je i Slavkov otac, piše N1.

"Vijest me duboko obradovala. Pod stresom sam. Kad javim Slavku, neće biti srećnijeg čovjeka od njega. Tri godine vodili smo bitku. Bili smo suprotstavljene strane, od sada smo partneri", naveo je njegov otac Nenad Mršević.

On se zahvalio medijima koji su doprinijeli ostvarenju cilja i ispunjavanju želja njegovog sina.