Slavljenička atmosfera: Merkel predsjedava sjednicom vlade na svoj 65. rođendan

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu će predsjedavati sastankom vlade u Berlinu, kao i svake sedmice, dok slavi svoj 65. rođendan.

Ona će veći dio današnjeg dana provesti radno.

- To ne znači da postajete išta mlađi. Možda iskusniji - izjavila je Merkel prošle sedmice, odgovarajući na pitanje o svom rođendanu.

Merkel je kancelarka od novembra 2005.

Merkel ima snažnu podršku za svoj rad na kancelarskom položaju, dok ankete javnosti pokazuju da je pozicija njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) uzdrmana zahvaljujući rastu popularnosti Zelenih.

Tri njene nedavne epizode s primjetnim drhtanjem u javnosti navele su komentatore da špekuliraju o njenom zdravlju.

Kancelarka je u utorak drugi put uzastopno sjedila dok je primala strane zvaničnike.

Merkel i moldavska premijerka Maja Sandu sjedile su dok su intonirane nacionalne himne dvije zemlje pred saveznim uredom u Berlinu. Nakon toga su ustale i prošle pokraj počasne straže njemačke vojske.

Nakon nekoliko epizoda s drhtanjem tokom proteklih mjesec dana, Merkel je prošle sedmice prvi put sjedila tokom intoniranja himni s gostujućom danskom premijerkom Mete Fredriksen (Mette Frederiksen).

Drhtanje je prvi put uočeno sredinom juna tokom prijema novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Merkel je tada izjavila da je bila dehidrirana po veoma toplom danu. Kasnija drhtanja opisana su kao psihološka reakcija na prvu epizodu, prenosi Avaz.

Ljekari nisu voljni javno komentirati zdravstveno stanje Merkel, što se smatra privatnom stvari čak i za državne čelnike.