Slijede li rekonstukcije vlada u Sarajevu i Tuzli? Ispadaju li SDA i DF?

F
Atmosfera na bh. političkoj sceni dovedena je do usijanja. Ostala je upražnjena fotelja ministra sigurnosti BiH, jer je Fahrudin Radončić jučer podnio neopozivu ostavku. I u FBiH vri kao u loncu, a vrhunac se desio nakon afere Respiratori, gdje je jedan od osumnjičenih federalni premijer Fadil Novalić. Aktuelna parlamentarna većina očito je na klimavim nogama, a Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, nedavno je izjavio da koalicija više ne postoji.

Samo ruke

– Ja sam oduševljena time da su kolege iz drugih političkih opcija (SBB i DF) shvatile da ih drugi koriste kako bi ostvarivali svoje ciljeve, a to su ciljevi uske grupacije ljudi. Dok je SDA ostvarivala svoje uskostranačke interese, oni su njima pomagali u parlamentarnoj većini, samo su bili mahači i dizali ruke za pojedine odluke. Suštinski se ništa nije mijenjalo, a samo je šićar imala SDA, kaže Pirić.

Ne pregovaramo ni s kim o novoj većini, ali sarađujemo s nekim od stranaka duže vrijeme, kaže predsjednik A SDA Nermin Ogrešević

Aljoša Čampara, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH iz SDA, rekao je za Oslobođenje i O kanal da je za danas zakazana sjednica Kolegija koju je sazvao predsjedavajući Tomislav Martinović (HDZ), na kojoj će se odlučiti kada će biti sjednica Doma naroda

Nrajnje je vrijeme da se uspostavi nova vlast u FBiH i nedopustivo je da gotovo dvije godine Vlada radi u tehničkom mandatu, ističe Čampara

O eventualnoj koaliciji u kojoj se ne spominje SDA Čampara kaže: “Uvijek se svašta priča i uvijek ima špekulacija. Mislim da je, ipak, SDA stranka koja je pobijedila na izborima i koja je osvojila najviše zastupničkih mandata u jednom i u drugom domu. I mislim da SDA ne može biti neka stranka koja može biti zaobiđena kod formiranja vlasti”.
Igor Stojanović, delegat u Domu naroda PFBiH (SDPBiH), komentarišući mogućnost formiranja nove većine u kojoj se spominje SDP, kaže da je to spin SDA “da će navodno SDP ući u vlast s HDZ-om”.

– Svi znamo da se bez HDZ-a ne može formirati vlast zahvaljujući tome što je SDA izglasala u Domu naroda iz ZDK-a njihovog delegata, da bi oni dobili apsolutnu moć. Što se tiče nove koalicije, još nema nikakvog dogovora niti postoji bilo kakva alternativa da ćemo mi preuzeti odgovornost. SDP ima jasan stav, a to je da neće formirati vlast s nacionalnim strankama i nećemo podržati Izborni zakon kako je to predložio HDZ, rekao je Stojanović, dodajući da SDP neće spašavati SDA i HDZ, već će ih pustiti da se uguše u problemima koje su sami stvorili.

Korak unazad

Razgovore o formiranju nove većine negira i predsjednik Naše stranke i državni poslanik Predrag Kojović.

– Ako se takvi pregovori uopšte vode, a ja nemam informaciju da se vode, Naša stranka u njima niti učestvuje niti razmišlja o tome. Stav Naše stranke o HDZ-ovim prijedlozima izmjena Izbornog zakona je poznat od prvog dana i nije se promijenio niti će se mijenjati. Mi smo uvijek spremni razgovarati o promjenama Izbornog zakona koje bi u tehničkom smislu osigurale stvarne izborne rezultate od partijskih mahinacija, a u sadržajnom smislu bile korak naprijed ka BiH kao građanskoj, evropskoj državi, govori za Oslobođenje Kojović.

Konstatuje da je za stranku na čijem je čelu neprihvatljiv bilo koji prijedlog koji ne implementira sudske presude Sejdić – Finci, Pilav i druge te koji nastavlja da diskriminiše nekonstitutivne građane.

– HDZ-ovi prijedlozi su u tom smislu korak unazad za BiH i mi ih nikada nećemo podržati, zaključuje.