Slijede oštrije sankcije za BiH

Bosna i Hercegovina mogla bi biti čak i izbačena iz Energetske zajednice! Ova asocijacija Evropske unije u kojoj je naša država punopravni član, naredne sedmice će razmatrati čak četiri prijave protiv zvaničnog Sarajeva. Očekuje se da će BiH dobiti produžetak postojećih, te nove kazne.

Nesposobnost i korupcija

- Teoretski je uvijek moguće, ali je malo vjerovatno da vaša zemlja bude izbačena iz Energetske zajednice – kaže njen direktor Janez Kopač, u razgovoru za  „Dnevni avaz“.

Iako su i u ovoj instituciji već više nego umorni nesposobnosti, pa i korumpiranosti bh. vlasti, Kopač ističe da je „Energetska zajednica organizacija koja pomaže kod približavanja EU, ne izbacuje“.

- Mi ne želimo nikoga odbacivati. Ali, BiH kao država zbog blokada oba entiteta teško donosi potrebne odluke. Zbog toga se u praksi od člana sve više pretvara u posmatrača – precizira Kopač.

Upitan zašto je to tako, naš sagovornik kaže da, kao direktor ima „raznorazna iskustva iz mnogih država članica, ne samo BiH“.

- U BiH je glavni problem blokada entiteta. Češće to radi Republika Srpska, ali ni Federacija BiH ne zaostaje mnogo. Ta blokada je ponekad rezultat nacionalističke ideologije a veoma često izvire iz finansijskih interesa – kaže on.

Dodaje i da je istina da BiH nije jedina problematična članica.

- Najdisciplinarija je Crna Gora. Srbija je hendikepirana neriješenim kosovskim pitanjem, Ukrajina je taoc interesa pojedinih oligarha...

Svaki ima svoje uzroke – kaže.

Postajemo trajni

Kopač odbacuje mogućnost gašenja ove institucije.

- Energetska zajednica širi se i preuzima nove zadatke. Sad postajemo sve više klimatska i zajednica zaštite okoliša.

EU treba takvu platform saradnje sa zemljama iz komšiluka i postajemo sve više trajni – zaklučuje Kopač.

U početku Energetska zajednica bila je osnovana samo na 10 godina. Tada su svi očekivali da će, nakon tog perioda, svi naši članovi ući u EU. Kao što se kaže, postajemo veoma trajna organizacija.

O čemu će se pričati

Na sastanku Ministarskog vijeća Energetske zajednice, 29. novembra u Skoplju, protiv BiH će biti provedeno najviše postupaka.

Među njima je i izgradnja bloka 3 TE Ugljevik, za koji ne postoje odgovarajuće dozvole.

Zanimljivo je da su predstavnici RS tokom procedura u više navrata slagali Energetsku zajednicu da imaju svu potrebnu dokumentaciju. Na posebnom saslušanju, na kraju, morali su priznati da su govorili neistine.