Dodik ponovo ide u Beograd: Slijedi li raport Vučiću iz Sarajeva i Brisela?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primit će sutra u Beogradu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Bit će ovo Dodikov, koliko je javnosti poznato, četvrti put za Beograd od 20. novembra kada je stupio na dužnost u Predsjedništvu BiH.

Bit će ovo još jedan u nizu sastanaka lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH sa prvim čovjekom Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednikom Srbije na kojem će se, kao i svaki put do sada, razgovarati o unutrašnjim stvarima BiH, kako prenosi Klix.ba. 

Sastanak dolazi samo dan nakon dvodnevne posjete Briselu trojice članova Predsjedništva BiH, ali i nakon zasjedanja Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) u Sarajevu.

Dodik je nakon sastanaka u Briselu kazao da EU ne uvjetuje BiH pristupanjem NATO-u. U izjavama nakon susreta dalo se zaključiti da su članovi Predsjedništva BiH pronašli su zajednički jezik o temama vezanim za EU te da se na tom putu optimistični vraćaju kući. Razgovaralo se i o formiranju vlasti, ali i drugim temama iz regiona poput Kosova, gdje će BiH pratiti stav Srbije, najavio je Dodik.

S druge strane, sve zemlje članice PIC-a osim Rusije, na zasjedanju u Sarajevu su osudile i Dodikovu retoriku o najavama otcjepljenja RS-a.

"Upravni odbor PIC-a oštro je osudio skorašnju retoriku i poteze kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili pak zahtijeva teritorijalna reorganizacija zemlje, čime se stvaraju tenzije oko temeljnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma", saopćeno je iz PIC-a nakon sjednice koju je sazvao ruski ambasador u BiH povodom najave inicijative SDA o preispitivanju imena bh. entiteta Republika Srpska. Vrijedi podsjetiti da je PIC i to osudio.

A sutrašnji put za Beograd bit će, za nešto više od dva mjeseca, četvrti za Dodika.

Od inauguracije u Predsjedništvu BiH, Dodik je išao na noge već tri puta. Prvo je 22. decembra prošle godine stigao u Beograd da bi nakon sastanka kazao da je "politika Sarajeva kreni da nigdje ne stigneš".

Dodik je lideru Srbije iznio niz optužbi na račun kolega iz reda bošnjačkog naroda zbog neformiranja Vijeća ministara BiH i stalnog kalkulisanja. Tu priliku, tokom obraćanja medijima, Dodik je iskoristio da situaciju na Kosovu poveže sa bh. entitetom Republikom Srpskom. On je tu naglasio da međunarodni faktori dozvoljavaju drugim narodima pravo na samopredjeljenje te da je logika da se i Srbima u RS-u počne priznavati to pravo.

Šesti dan 2019. godine Milorad Dodik se uputio ka glavnom gradu Srbije. Ovaj put na poziv Vučića da zajedno obilježe Badnji dan u Beogradu. Pored vjerskih tema tokom Badnjeg dana, Vučić i Dodik su iskoristili vrijeme i za politiku, te jačanje srpskog zajedništva, kako su naveli.

Dodik je nakon druženja novinarima kazao kako je njemu Srbija sinonim za život, a Republika Srpska za slobodu srpskog naroda.

"Ponekad izgleda se povlačimo od napada prema srpskoj zajednici, a potpuno neopravdano su ti napadi usmjereni. Mi ne želimo konflikte. Mi želimo u BiH da izgradimo ustavnu poziciju srpskog naroda i Republike Srpske."

Treći put sreli su se 17. januara tokom dolaska Vladimira Putina u Beograd. Dodik je taj put iskoristio za razgovor s liderom Rusije, a kasnije i za večeru sa visokim zvaničnicima Srbije i Rusije sjedeći tik kraj Vučića.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ponedjeljak je razgovarao u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Srbije Aleksandrom Đorđevićem. Tom prilikom je ambasadoru susjedne zemlje uručio zvaničan poziv Predsjedništva BiH predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti BiH.

Sutrašnji sastanak bit će održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije u 13 sati, nakon čega je planirano da se akteri susreta obrate medijima.