Slijedi poskupljenje ulja, cijene idu na pet maraka

asdf

Jedini bh. proizvođač ulja, kompanija Bimal, planira od iduće sedmice povećenje nabavne cijene ulja i to po 4.05 KM. Ako se na ovu cijenu doda trenutna stopa PDV-a te marža maloprodajnika, to bi značilo da bi građani u prodavnicama litar ulja mogli plaćati i do vrtoglavih 5.00 KM.

Kompanija Bimal je napravila nivelaciju cijena u skladu sa svjetskim tržištem i aktuelnim mogućnostima za nabavu suncokretovog sjemena. Do ovoga je došlo zbog nedostatka domaće sirovine što je osnovna prepreka u kriznim situacijama. Mi se ne možemo osloniti na sjeme uljarica iz BiH, sirovinu moramo uvoziti, odnosno kupovati na stranim tržištima. One zemlje koje imaju svoju sirovinu su u prednosti jer se turbulencije na svjetskom tržištu manje, odnosno sporije se odraze na domaći proizvod u polici – istaknuli su za Raport iz Bimala.

Kako su objasnili, sukob Rusije i Ukrajine je izazvao nivelaciju cijena jestivog ulja jer trenutna situacija onemogućava da dođu do povoljnih uvjeta nabave sirovine.

Ove dvije zemlje su jedne od najvećih proizvođača i izvoznika suncokreta i suncokretovog ulja, i aktuelni sukob općenito vrši veliki pritisak na industriju jestivog ulja. Tržište Bosne i Hercegovine je trenutno dobro opskrbljeno, a Bimal kao i ranije prioritet daje domaćem tržištu – kazali su iz Bimala.

Izvor: