Slikar Miloš Šobajić preminuo od posljedica koronavirusa

Slikar
Zaražen početkom aprila i bio je na liječenju u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“

Srbijanski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je od posljedica koronavirusa u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu, kako prenose srbijanski mediji. Imao je 76 godina.

Šobajić je, kako su ranije pisali mediji, koronavirusom zaražen početkom aprila i bio je na liječenju u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“.

Svoja djela Miloš Šobajić je predstavio na više od osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegova djela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u Srbiji, regionu i svijetu. Ruska duma ga je nagradila 2018. ordenom počasnog gosta, a 2019. dodijeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih djelatnosti, posebno slikarstva.

Izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane u Beogradu.

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao je u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umjetnosti u Beogradu 1970., da bi se dvije godine kasnije preselio u Pariz.