Sljedbenik teorija zavjere ubio svoju djecu, smatrao da imaju “zmijsku DNK”

asdasdasdae
Amerikanac Matthew Taylor Coleman, sljedbenik teorija zavjere o iluminatima i neformalne grupe QAnon, optužen je da je ubio svoje dvoje djece u Meksiku jer je mislio da bi "odrasla kao čudovišta", navode savezni zvaničnici.

Četrdesetogodišnji Coleman, vlasnik škole za surfovanje u Kaliforniji, priznao je da je ubio svog dvogodišnjeg sina i desetomjesečnu kćerku i optužen je za ubistvo državljana SAD u inostranstvu, navode u kancelariji tužioca za centralni distrikt Kalifornije. Vlasti kažu da je Coleman rekao FBI-ju da je djecu ubio harpunom, piše NBC news.

U krivičnoj prijavi se navodi da je Coleman ispričao da su ga teorije zavjere navele da vjeruje da je njegova žena „prenijela svoj zmijski DNK“ njihovoj djeci, koja bi zbog toga „odrasla kao čudovišta“.

Colemanova supruga je pozvala policiju u Santa Barbari nakon što je njen muž odveo djecu a nije joj rekao gdje idu, navodi se u prijavi.

Postala je zabrinuta kada joj suprug nije odgovarao na poruke, pa je pozvala policiju, dodaje se.

U nedjelju je podnijet izvještaj o nestalom licu, a preko Appleovog programa za traženje iPhonea utvrđeno je da je Colemanova posljednja lokacija bilo mjesto Rozarito u Meksiku.

Policija je obavijestila FBI nakon što je slučaj klasifikovan kao moguća otmica od strane roditelja.

Coleman je zadržan prilikom povratka u SAD u ponedjeljak, pošto pripadnici granične policije nisu sa njim vidjeli djecu. Nakon pregleda vozila pronašli su tragove krvi.

U krivičnoj prijavi se navodi da je Coleman priznao ubistva i otkrio vlastima lokaciju na kojoj je ostavio oružje i odbacio krvavu odjeću.

Takođe je identifikovao tijela njegove djece, koja su pronašle meksičke vlasti, navodi se.

Coleman je vlastima rekao da je znao da je to što radi pogrešno, ali da je to bio „jedini ispravan potez koji bi spasio svijet“.

Kako piše NBC, „zmijski DNK“ vjerovatno potiče od teorije zavjere o ljudima gušterima, koja širi laž da reptilijanski vanzemaljci u tajnosti vladaju svijetom i da su preuzeli važne položaje u vladi, bankarskom sektoru i Hollywoodu.

U prijavi se navodi da je Coleman rekao vlastima da je o „zmijskom DNK“ naučio preko QAnona i teorije zavjere o iluminatima, iako je teorija o ljudima gušterima nekoliko decenija starija od prethodne dvije.

Sljedbenici ovih teorija su se posljednjih godina utopili jedni u druge zbog toga što uticajni teoretičari zavjere i algoritmi na socijalnim mrežama često trpaju ovakve teorije u isti koš.

QAnon je nedavna teorija zavjere koja se zasniva na laži da u vrhu Vlade SAD postoji tajna elitna klika koja ubija i jede djecu, i da je bivši predsjednik Donald Trump pokušao da ih porazi tokom svog mandata u Bijeloj kući.