Slovačka u jednom danu testirala 2,5 miliona građana, polovinu svoje populacije

slovacka
Gotovo polovici ukupne populacije Slovačke uzet je bris prvog dana masovnog testiranja na koronavirus kojim vlada ove zemlje nastoji usporiti širenje koronavirusa i izbjeći strogi lockdown.

 

Ministar obrane Jaroslav Nad rekao je u nedjelju da je u subotu testirano 2,58 milijuna Slovaka, a da je njih 25.850, odnosno jedan posto, pozitivno je na koronavirus i moraju u karantenu, piše Guardia.

Slovačka ima 5,5 miliona stanovnika, a planira testirati što je moguće više ljudi, osim djece mlađe od 10 godina. Mobilizirano je više od 40 hiljada zdravstvenih radnika, vojnika, policije, administrativnih radnika i volontera na oko 5.000 lokacija na kojim se provode testiranja.

Njihov projekt promatraju druge države koje traže načine kako bi se usporilo širenje koronavirusa i izbjeglo preopterećenje zdravstvenih sistema.

Testiranje je bilo dobrovoljno, ali je vlada objavila da će uvesti lockdown za one koji se ne dođu testirati, uključujući zabranu odlaska na posao.

Premijer Igor Matovič rekao je da se izvinjava svima zbog vršenja pritiska na Slovake, ali je dodao da je zahtjev za testiranje opravdan.

"Sloboda mora ići ruku pod ruku s odgovornošću prema onima koji su slabiji, onkološkim pacijentima, starijima, osobama s drugim bolestima", rekao je Matovič na konferenciji za medije.

Slovaci su se za ove mjere odlučili nakon negativnih iskustava kod komšija u Češkoj, a korišteni su antigenski testovi.

Druga runda testiranja planirana je narednog vikenda kako bi se obihvatili oni koji su ovaj put propušteni, ali i one koji se u međuvremenu zaraze.