Slovenija donijela nove i ublažila postojeće mjere za ulazak u zemlju

.
Vlada Slovenije je donijela nove mjere za ulazak i izlazak iz države, ali i ublažila postojeće pa je tako proširila listu osoba koje ne moraju u karantin i nisu obavezne pokazati negativan rezultat PCR testa prilikom ulaska u ovu državu.

U tu grupu spadaju akreditovani novinari i osobe koje dolaze u Sloveniju iz hitnih razloga i ne planiraju boraviti duže od 12 sati, a rezultati testiranja obavljenih u Velikoj Britaniji i SAD-u odsad će se tretirati kao validni na slovenačkim graničnim prijelazima.

 

Pored toga, strani radnici i osobe koje obavljaju poslove u pograničnim područjima van Slovenije neće morati da idu u karantin ukoliko pokažu nagativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa ne starijih od sedam dana pod uslovom da se vraćaju u Sloveniju u roku od pet dana.

 

Također, svim osobama koje dolaze iz zemalja sa "crvene liste" dopušta se ulazak samo uz predočenje negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji ili da su prebolovali COVID-19.

 

Među općim izuzecima za ulazak u Sloveniju bez upućivanja u karantin je i dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa.

 

Ulazak će biti dozvoljen onima koji predoče potvrdu o vakcinaciji najmanje sedmicu od primanja druge doze Pfizerove ili najmanje 14 dana nakon dobijanja Modernine vakcine.

 

Ukoliko su vakcinisani AstraZenecinom vakcinom, nakon dobijanja prve doze mora proći najmanje 21 dan.