Slovenija donijela nove mjere za ulazak i izlazak iz zemlje

Slo
Donesene su nove mjere za ulazak i izlazak iz Slovenije, pa se tako Slovencima od utorka zabranjuju putovanja u zemlje sa "crvene" liste i dopušta ulazak iz njih samo uz predočenje negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji ili prebolijevanju COVID-19.

 

Vlada Slovenije je donijela ovu uredbu pred uskršnje praznike kada se očekuje veći priljev slovenskih stanovnika koji imaju rodbinu u državama zapadnog Balkana, gdje je epidemiološka situacija "izuzetno loša".

Uredba s mjerama ograničenja prelaska državne granice, koja se odnosi na sve četiri susjedne zemlje bit će na snazi najmanje do 12. aprila. Također, novi propisi o ulasku i izlasku odnose se na sve zemlje s crvene epidemiološke liste među kojima su i države s područja bivše SFRJ.

Istaknuto je i to da su iz ove uredbe izuzeti samo putnici u tranzitu i teretni transport te slučajevi putovanja radi uklanjanja opasnosti po život i zdravlje.

Kada je riječ o negativnom testu na koronavirus, posebno je naglašeno da za ulazak u Sloveniju neće vrijediti brzi antigenski testovi već samo molekularni PCR koji su obavljeni na području Evropske unije ili Schengenskom prostoru uz uslov da nisu stariji od 48 sati.

Na unutrašnjim granicama sa Mađarskom, Austrijom i Italijom u Sloveniju je moguće ući samo na kontrolnim punktovima.

Putnici koji u Sloveniju dolaze iz zemalja sa "crvene" liste ići će u obavezan karantin ukoliko ne pokažu negativan PCR test, dokaz da su bili pozitivni na testu prije najmanje tri sedmice od dolaska na granicu i najviše pola godine prije toga, što znači da je riječ o onima koji su preboljeli COVID-19 i još imaju imunitet.

Ulazak će biti dozvoljen i onima koji predoče potvrdu o vakcinaciji s najmanje sedmicu od primanja druge doze Pfizerove ili najmanje 14 dana nakon dobijanja Modernine vakcine.

Ukoliko su vakcinisani AstraZenecinom vakcinom nakon dobijanja prve doze mora proći najmanje 21 dan.

Istaknuto je da je odluka o vrsti testova donesena zbog porasta broja njihovog krivotvorenja, uglavnom iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, piše 24ur.