Slovenija / Ljubljana na nogama: Novi protest nakon smrti djevojke, stigao i otac

.

 

U centru Ljubljane i danas se održavaju protesti protiv obaveznog cijepljenja protiv COVID-19 i COVID potvrda, a pred zgradom parlamenta u središtu grada treću srijedu zaredom okupilo se više hiljada onih koji vladinim upravljanjem epidemijom nisu zadovoljni.

Policija je objavila da skup, kao ni prethodna dva, nije prijavljen, zbog čega za sigurnost pojačanim brojem svojih snaga skrbi policija, posebno zato što je slično okupljanje prije dvije sedmice završilo neredima i napadima na pripadnike snaga reda, javlja Hina.

Protest je započeo oko 13 sati i za sada se odvija bez nereda, a policija je navela da je sa sudionicima obavila više razgovora, pozvala ih na poštivanje zakona o javnim okupljanjima te upozorila da je prostor pred parlamentom pod videonadzorom.

Video pogledajte OVDJE

Protest na kojem sudjeluju članovi antivakserskih udruženja, ali i ljudi koji kažu da nisu protiv cijepljenja, ali da je to pitanje izbora i stvar slobodne volje, počeo je "minutom šutnje" u spomen na 20-godišnju djevojku koja je jutros umrla u ljubljanskom UKC-u od posljedica moždanog udara, dvije sedmice nakon što je vakcinisana cjepivom Johnson & Johnsona protiv COVID-19.

Na početku okupljanja prisutnima se obratio i otac preminule djevojke, javljaju slovenski mediji.

"Moja Katja se je cijepila da bi dobila slobodu. Govori se samo o postotcima oboljelih, ali ona nije bila postotak, bila je moje dijete", kazao je i nakon toga napustio skup.

Na skupu se među ostalim čuju i povici protiv vlade i njene politike, te uzvici "lopovi, lopovi".

Sudeći prema objavama na Twitteru čini se da su sigurnosne snage počele uključivati vodene topove kako bi se protest završio.

https://twitter.com/naobrobju/status/1443233009923149828?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1443233009923149828%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fcms.radiosarajevo.ba%2Fadmin%2Farticle%2F432008%2Fedit