Slovenija otvara osnovne škole za prva tri razreda i vrtiće

skola
U skladu sa prošlonedjeljnom uredbom Vlade Slovenije, osnovne škole će otvoriti svoja vrata i ponovo početi da održavaju nastavu za đake koji pohađaju prva tri razreda, a otvaraju se i svi vrtići.


Svi zaposlenici, osim onih koji su već imali koronavirus, moraju se ponovo testirati po dolasku, kao i oni koji su u školi bili posljednje dvije sedmice, javlja agencija STA.

Za sada, srednje škole ostaju zatvorene, za koje bi mjere mogle biti ublažene nakon što država pređe iz crvene u narandžastu zonu.

Iz inicijative “Zahtijevamo školu” pozivaju na što brže otvaranje srednjih škola, a danas su najavili bojkot online nastave.

Nakon testiranja uposlenih tokom produženog vikenda, očekuje se da će danas ponovno biti otvorene prodavnice do 400 metara kvadratnih. 

Brojne trgovine mogle su otvoriti vrata već u subotu, prema vladinoj odluci u petak, ali samo ako su predali negativne testove uposlenih.

Prema podacima Privredne komore Slovenije, samo je između 10 i 15 posto tih trgovina otvoreno u subotu.

Sve trgovine površine do 400 kvadratnih metara mogu se otvoriti, uz negativne testove uposlenih. Testiranje mogu organizovati poslodavci u domovima zdravlja ili u određenim privatnim zdravstvenim ustanovama.