Prilika za posao: Slovenija pred turističku sezonu traži 5.000 radnika

Slovenski turistički radnici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali se bore s manjkom zaposlenih jer im nedostaje 5.000 ljudi koje namjeravaju dobiti iz bližeg okruženja, navode slovenski mediji.

"Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred ljetnu sezonu nedostaje oko 5.000 zaposlenika koje će vjerojatno nadomjestiti angažiranjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne", piše ljubljansko Delo.

Zapošljavanje stranih kuhara, konobara i sličnih struka u slovenskom turizmu će biti potrebno i idućih godina jer je domaći kadar preopterećen, a njihov se sindikat već godinama žali na niske plaće i visoke poreze za prekovremeni rad.

Nakon četiri godine uzastopnog turističkog rasta, Slovenija je lani imala 4,7 miliona turističkih dolazaka i 11,9 miliona noćenja. Očekuje se da će i ove godine zabilježiti rast broja noćenja i prihoda, ali problem manjka zaposlenih hronično je prisutan.

Iako su početkom godine plate zaposlenih u turizmu nešto povećane, nedostatak zaposlenih osjetio se već sada za uskrsne praznike, pa nas je strah kako će biti u glavnoj turističkoj sezoni, kazala je za Delo tajnica Sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu – Karmen Leban.