Slovenija traži datum za početak pregovora sa BiH

,

Slovenački premijer Robert Golob najavio je da će na decembarskom sastanku Evropskog savjeta predložiti da pristupni pregovori EU i Bosne i Hercegovine počnu odmah, ili istovremeno s pregovorima s Ukrajinom i Moldavijom.

Cilj Evropske unije je da pojača angažman na području zapadnog Balkana, istaknuto je na sastanku ministara spoljnih poslova članica EU i zapadnog Balkana koji je održan u Briselu, gdje je predstavljen i “non paper” koji su potpisali Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka, a kojim su zatražili da se zapadni Balkan nađe na visokom mjestu prioriteta Evropske unije i da mu se pruži puna podrška na putu pridruživanja.

Odmah nakon sastanka u Briselu iz Slovenije su najavili da će na sastanku Evropskog savjeta u decembru predložiti da pristupni pregovori EU i BiH počnu odmah ili istovremeno sa pregovorima s Ukrajinom i Moldavijom.

“U svjetlu rata u Ukrajini proces integracije u EU mora se, prije svega, tretirati kao stabilizaciono sredstvo i instrument za odvraćanje uticaja stranih igrača koji su zainteresovani za ometanje evropskih integracija BiH”, napisao je Robert Golob, slovenački premijer, u pismu predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

On je podsjetio da je Evropska komisija prošle sedmice preporučila početak pristupnih pregovora sa BiH kada ona dostigne određeni nivo ispunjavanja uslova za članstvo.

“Odluka o stvarnom početku pregovora bila bi donesena na osnovu izvještaja iz Brisela koji će biti predstavljen najkasnije u martu 2024. godine”, naveo je Golob, a prenosi slovenačka agencija STA.

Što se tiče “non papera”, u njemu je navedeno i da je zapadni Balkan izložen destabilizirajućim faktorima poput “malignog uticaja trećih zemalja”, hibridnih prijetnji i ilegalnih migracija, te da Evropska unija treba da da novi podsticaj u pogledu jačanja saradnje u području zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, kao i dijalog sa samim zemljama.

“Mi prijatelji zapadnog Balkana dijelimo posebnu odgovornost za održavanje tog regiona visoko na političkoj agendi EU i kada je riječ o podršci tim državama na evropskom putu”, navodi se u “non paperu” s kojim su upoznati ministri unutrašnjih poslova država članica EU.

Na sastanku ministara spoljnih poslova EU i zemalja zapadnog Balkana koji je organizovao Žozef Borel, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednost, učestvovao je i Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH, koji je rekao da će BiH nastaviti raditi na ispunjavanju 14 prioriteta.

“Predstojeći sastanak Evropskog savjeta u decembru predstavlja priliku za EU da ispuni svoja obećanja i zadrži kredibilitet procesa proširenja u regiji zapadnog Balkana”, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

U saopštenju se dalje navodi da je Konaković pozvao države članice EU da shvate važnost, učinak i posljedice odluke koju treba da donesu kada je riječ o BiH i njenom evropskom putu.

“Jačanje naših veza i unapređenje saradnje u bezbjednosnim područjima izuzetno su važni u ovom trenutku kada svjedočimo o razdoblju neizvjesnosti zbog značajnih geopolitičkih pomaka”, naveo je Konaković ističući da je BiH predana usklađivanju spoljne politike sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU te da je ovogodišnji postotak usklađenosti 100 odsto.