Slovenski parlament potvrdio Golobovu vladu

321
Za ekipu sastavljenu od 17 ministara i ministrica glasalo je nakon višesatne rasprave 53 zastupnika iz triju stranaka Golobove vladajuće koalicije

Slovenski parlament u srijedu je uvjerljivom većinom potvrdio ministre u novoj vladi premijera Roberta Goloba, čime je ona započela svoj mandat.

Za ekipu sastavljenu od 17 ministara i ministrica glasalo je nakon višesatne rasprave 53 zastupnika iz triju stranaka Golobove vladajuće koalicije.

 

 

Protiv bilo 28 zastupnika

Protiv je bilo 28 zastupnika iz Slovenske demokratske stranke dosadašnjeg premijera Janeza Janše, te iz demokršćanske Nove Slovenije, stranke koja je bila u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji.

Golob je u svom nastupu na početku sjednice naglasio da je njegova vlada dobro sastavljena kombinacija iskusnih političara i stručnjaka za pojedina područja, da će odmah početi raditi na prioritetima zacrtanim koalicijskim ugovorom, te da će građani na takvu vladu uskoro moći biti ponosni.

Riječ je o 13. slovenskoj vladi od stjecanja državne samostalnosti i jednoj od najbrže sastavljenih nakon parlamentarnih izbora koji su ove godine održani 24. travnja.

 

"100 dana mira"

Uz ministre iz Golobove stranke Pokret sloboda koja je na izborima osvojila najviše glasova, u nju su ušli i ministri iz dviju koalicijskih stranaka, Socijalnih demokrata i stranke Ljevica.

Golob je prilikom predstavljanja svoje ekipe kazao da ne očekuje uobičajenih 100 dana mira za novu vladu i da će ona odmah početi raditi i biti operativna, što je potrebno s obzirom na domaće izazove i situaciju u svijetu, prenosi Hina.

Izvor: