Slovenski premijer u Kijev šalje vojnu diplomatsku misiju kao znak podrške Ukrajini

123
Dogovoreno je da dužnost otpravnika poslova preuzme časnik u rangu potpukovnika koji će privremeno biti zaposlen u ministarstvu vanjskih poslova te poslan u Kijev s odgovarajućom ekipom

Slovenska vlada nije uspjela dobiti diplomata koji bi otišao u Kijev kao privremeni otpravnik poslova u ambasadi u Ukrajini pa će tu ulogu preuzeti potpukovnik slovenske vojske, javljaju danas slovenski mediji.

Kako prenosi POP-TV, koja se poziva na neslužbene, ali pouzdane izvore, u ministarstvu vanjskih poslova premijer Janez Janša nije uspio naći dobrovoljca koji bi otišao u Kijev pa se vlada obratila ministarstvu obrane.

Dogovoreno je da dužnost otpravnika poslova preuzme časnik u rangu potpukovnika koji će privremeno biti zaposlen u ministarstvu vanjskih poslova te poslan u Kijev s odgovarajućom ekipom.

Odluku o slanju privremenog otpravnika poslova i ekipe vlada bi trebala donijeti danas na sjednici, a premijer Janša će o tome sutra obavijestiti lidere NATO saveza i EU na izvanrednom zasjedanju u Briselu.

- Riječ je o nastojanju Janše, koji je nedavno posjetio Kijev s poljskim i češkim premijerom, da u ukrajinsku prijestolnicu pošalje "neuobičajenu vojnu diplomatsku misiju" koja neće imati mnogo uobičajenog diplomatskog posla, ali će njena nazočnost biti "jak simbol potpore Ukrajini, premda donosi i mnogo rizika - navodi POP-TV.