Slovenski ustavni sud odlučio da istospolni partneri mogu usvajati djecu

fa

Slovenski ustavni sud u petak je presudio da je zakonska regulativa prema kojoj bračnu zajednicu mogu sklopiti samo dvije osobe različitog spola u suprotnosti s ustavom, a isto tako i zakonska odredba da istospolni partneri ne mogu imati djece, ocjenivši da su u suprotnosti s ustavnom zabranom diskriminacije.

Prema objavljenom pravorijeku ustavnog suda, zakonodavcu je dato šest mjeseci da tu neustavnost ukloni, odnosno promijeni zakonske odredbe koje se odnose na tu tematiku.

No već nakon ovakve odluke ustavnog suda i sve dok parlament nova rješenja ne uvede u zakon, odluka ustavih sudaca praktično znači da se bračnom zajednicom smatra životna zajednica dviju osoba bez obzira na spol i da istospolni partneri koji žive u partnerskoj vezi mogu zajedno posvojiti dijete pod jednakim uslovima kao i bračni parovi različitog spola.

Kako je saopćeno iz ustavnog suda, to međutim ne znači da će istospolni partneri ubuduće imati “apsolutno pravo” na posvojenje djeteta, nego će im se omogućiti da budu uvršteni na listu kandidata za usvojenje, a odabir najprimjerenijih kandidata i dalje će raditi nadležni centri za socijalni rad.

Udruga za zaštitu prava seksualno različitih LEGEBITRA objavila je da odluka ustavnog suda nosi veliku i značajnu promjenu u Sloveniji, ne samo u praktičnom smislu, jer ima i važno simbolično značenje. Stranka Ljevica (L), jedna od triju stranaka u sadašnjoj koalicijskoj vladi, navela je u saopćenju da su ustavni suci donijeli “historijsku” presudu kojim su Sloveniju svrstali među napredne zemlje.

Slovenija je među prvim državama u regiji dopustila mogućnost da istospolni parovi sklope “životnu zajednicu” koju su mogli registrirati na općini, ali se to zakonski nije smatralo brakom kao zajednicom muža i žene, a istospolni parovi nisu imali pravo aplicirati zahtjev za posvojenje djece.