Slučaj ubistva mladog Davida pun je misterija i obrata

Sedam mjeseci nakon što je smrt dvadesetjednogodišnjeg studenta Davida Dragičevića digla na noge Banju Luku te odjeknula cijelom regijom zbog svakodnevnih prosvjeda građana da se ubojstvo razriješi, još uvijek nije poznato kako je David umro niti tko ga je ubio.

Jučer se dogodio novi obrat - troje advokata koji su zastupali Davora Dragičevića, Davidovog oca, odlučilo se povući.

Podsjetimo, u televizijskom nastupu Anto Nobilo, koji je bio dio međunarodnog advokatskog tima obitelji poginulog mladića, rekao je kako smatra da David Dragičević nije ni silovan ni masakriran. Također je javnost obavijestio da je napustio tim, formiran ovog kolovoza, u kojem su uz njega bili i advokati Ifet Feraget, Duško Tomić i Zora Dobričanin Nikodinović. 

Kako javlja portal mondo.ba, još dva advokata, Duško Tomić i Zora Dobričanin Nikodinović, prestalo je raditi na ovom slučaju, dok je samo Ifet Feraget ostao zastupati obitelj Dragičević. Oni su odlučili kako više neće sudjelovati u radu na ovom slučaju nakon jučerašnjeg sastanka u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

Od prvih rezultata istrage građani Banje Luke svakodnevno protestuju

Shrvani otac mladog Davida već mjesecima okuplja građane Banje Luke svaki dan u 18 sati na trgu Krajine, koji je u međuvremenu prozvan ''Davidov trg'' te traži od vladajućih da nađu i kazne odgovorne za smrt njegova sina.

David Dragičević studirao je elektrotehniku u Banjoj Luci, gdje je živio sa svojim ocem. Nestao je u noći sa 17. na 18. marta ove godine kad je od svojeg doma krenuo prema centru grada. Njegov otac nestanak je prijavio sljedeći dan, a 24. marta njegovo tijelo pronađeno je na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel. Policija je prvo tvrdila kako je smrt nastala utapanjem. Također, tvrdili su kako je, prema snimkama s nadzornih kamera te sudeći prema predmetima pronađenim kod mrtvog tijela, David prethodno opljačkao kuću u ulici Ulici Velibora Janjetovića Janje br. 11. Tvrdili su i kako su mu u krvi pronađeni alkohol, marihuana i LSD.

Odmah nakon što je policija priopćila prve rezultate istrage, formirana je Facebook grupa Pravda za Davida koja danas ima preko 350.000 članova te su počeli prosvjedni skupovi na čelu s Davidovim ocem, koji je bio uvjeren da se radi o ubojstvu. Simboli okupljanja postali su pjesma ''Klinac u getu'', koju je napisao preminuli David, te visoko uzdignuta stisnuta šaka. Građani i građanke različitih uzrasta i profila često odjeveni u majice s Davidovim likom traže pravdu i odlučili su da pravda mora izaći na vidjelo.

Deseci hiljada ljudi na protestima

Zbog niza nelogičnosti u policijskoj istrazi građani su se nastavili okupljati svakog dana.

Krajem travnja, početkom srpnja i u listopadu održana su tri velika prosvjedna okupljanja na kojima je bilo više hiljada građana, prema nekim procjenama čak i do 40.000. Iako su vladajuće garniture nastojale opstruirati skupove te diskvalificirati prosvjednike insinuacijama o političkoj pozadini okupljanja, intenzitet okupljanja nije opao.

Konačno, tužitelj je nakon tri mjeseca donio odluku o početku istrage protiv nepoznatih počinitelja zbog osnova sumnje za ubistvo.

Podrška banjalučkim građanima koji traže pravdu došla je iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja, a slučaj je zainteresirao i brojne strane medije. Prije tri mjeseca obitelj, koja tvrdi da je tijekom istrage bilo najmanje pedesetak propusta, angažirala je međunarodni advokatski tim u kojem se nalazio poznati hrvatski advokat Ante Nobilo, bosanskohercegovački kolege Duško Tomić i Nifet Feraget te srpska advokatica Zora Dobričanin Nikodinović.

Podignuta optužnica protiv policajaca zbog propusta u istrazi, uhapšen informatičar

Prve sedmice mjeseca septembra, uoči početka predizborne kampanje, podignuta je optužnica protiv dvojice policajaca zbog propusta u istrazi smrti Davida Dragičevića jer su navodno uklonili donje rublje žrtve, potencijalno jedan od ključnih dokaza.

Ubrzo je uhapšena i prva osoba u istrazi. Radi se o 36-godišnjem inženjeru elektrotehnike Alenu Kukiću, kojeg se sumnjiči da je manipulirao snimkama videonadzora u Ulici Velibora Janjetovića Janje, gdje se nalazi kuća za koju je policija tvrdila da ju je ubijeni mladić opljačkao. Radi se o snimkama koje prikazuju pljačkaša kuće Đorđa Rađena. Vlasnik kuće optužio je Davida Dragičevića za pljačku.

U priopćenju Tužiteljstva stoji da je Kukiću pritvor predložen zbog postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsificirati dokaze ili tragove važne za kazneni postupak.

Kukić i njegov odvjetnik tijekom saslušanja odbacili su ove navode i tvrde da je snimke skidao na zahtjev policijskih inspektora.

Patolog lažirao nalaze obdukcije

Ubrzo nakon prvog uhićenja ispostavilo se i da je patolog koji je objavio prvi obdukcijski nalaz svojevremeno uhapšen u primanju mita. Nova analiza utvrdila je da David u trenutku smrti u tijelu nije imao nikakve droge i tako je prvi nalaz obdukcije odbačen.

Od Davidove smrti prošlo je sedam mjeseci, a odgovora na ključna pitanja i dalje nema. Njegov otac ne odustaje i najavljuje borbu za istinu do samog kraja. Hoće li u tome uspjeti, ostaje da vidimo.