Služba za poslove sa strancima: EU finansira izgradnju pritvorske jedinice u kampu “Lipa”

lipa
Evropska unija finansira izgradnju objekta u neposrednoj blizini migrantskog kampa “Lipa” koji po svemu liči na pritvorsku jedinicu i koji je u suprotnosti sa ljudskim pravima, poručuju iz Službe za poslove sa strancima.

 

 

Nakon što se u Migrantskom centru “Lipa” kod Bihaća počelo sa izgradnjom dijela koji nalikuje pritvorskoj jedinici što je ocijenjeno kao nehumano i protivno ljudskim pravima, postavilo se pitanje po čijoj naredbi i čijim sredstvima se to provodi.Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) BiH su nam kazali da je za sve aktivnosti vezano za migrantski kamp kod Bihaća odgovorna državna vlast, a iz Ministarstva sigurnosti BiH nas uputili na adresu Službe za poslove sa strancima – obratili smo se njima.

“Evropska unija finansira izgradnju objekta u neposrednoj blizini Privremenog Prihvatnog centra Lipa čija je namjena privremeno zadržavanje migranata. Sredstva za finansiranje su obezbjeđena iz Instrumenata predpristupne pomoći (IPA)”, kazali su iz Službe za poslove sa strancima.

Dodaju da se projekat izgradnje smještaja za privremeno zadržavanje migranata realizuje putem implementacionog partnera ICMPD – International Centre for Migration Policy Development.

Kako nam je dalje saopćeno iz Službe, navedeni objekat nije stavljen u upotrebu niti je u njihovoj nadležnosti. Za pitanja koja se odnose na projekat izgradnje i dobijanja potrebnih saglasnosti molimo vas da se obratite implementacionom partneru.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić jučer je održao sastanak sa ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem na kojem su dogovorili da posjete kamp “Lipa” krajem mjeseca, zajedno sa Žarkom Laketom – direktorom Službe za poslove sa strancima.

Time će se, kako nam je rekao Hurtić, uvjeriti u stvarnu situaciju i tome izgleda Centar za detenciju koji podsjeća na zatvor.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić jučer je uputio otvoreno pismo nadležnim ministarstvima i Službi zbog, kako je navedeno, zabrinutosti koja dolazi nakon sve većeg broja migranata koje Evropska unija – odnosno Hrvatska – vraća u BiH zahvaljujući međudržavnim sporazumom o readmisiji.

Ružnić je stanje okarakterisao kao ozbiljno i kritično i da bi za svega nekoliko dana moglo doći do eskalacije.

Iz Službe za poslove sa strancima su nam pak kazali da je trenutna situacija po pitanju povećanog priliva migranata u Bosni i Hercegovini je stabilna. U Privremenim Prihvatnim centrima i Imigracionom centru smješteno je 1319 migranta. Od navedenog broja, 482 migranta smješteno je na području Unsko Sanskog Kantona i to 305 lica u PPC Lipa i 177 lica u PPC Borići.

Navode da Služba, kao i do sada, poduzima sve aktivnosti na udaljenju neregularnih migranata iz Bosne i Hercegovine. Tokom 2022. godine Sluzba za poslove sa strancima je udaljila ukupno 829 lica.

“U poslednjem periodu bilježimo uvećanje broja zahtjeva za prihvat lica državljana trećih zemalja koji nezakonito prelaze iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te u vezi sa navedenim utvrđuje se obaveza prihvata tih lica iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu”, dodaju.