Služba za zapošljavanje Bihać: Radno mjesto u perspektivi - Prekvalifikacijom do posla

Posap

Centar za prekvalifikaciju pri Službi za zapošljavanje Bihać ima tradiciju dugu skoro 60 godina, te je u samom vrhu po kvaliteti svog rada. Finansira se iz Fonda solidarnosti te daje priliku veće konkurentnosti na tržištu svim nezaposlenim licima koji se žele prekvalificirati. Uz tradicionalna zanimanja uvode se i novi programi koji prate zahtjeve tržišta rada...

BIHAĆ, 4. jula - Centar za prekvalifikaciju pruža tako stručnu obuku i nezaposlenih kao i lica koja imaju zasnovani radni posao ali žele iskoristiti priliku da se u kratkom vremenu profesionalno pripreme za tražena zanimanja.

Trenutno se u ovom Centru polaznici mogu prekvalificirati za zanimanje zidara, keramičara, varioca, dimnjačara a uskoro u ponudi bi trebao biti i program za operatere na CNC mašinama. 

Ovaj novi program trebao bi krenuti na jesen. Ipak, ono najbitnije što ističu i u Službi za zapošljavanje, ključ je u reformi obrazovnog sistema jer se samo tako može postići da na tržište rada dolaze kadrovi koji su zaista i potrebni. Kroz uvezani sistem školovanja kadrova za kojima vlada potražnja sigurno bi se smanjio i broj lica koji su na evidencijama kao nezaposleni.