Službenici Policijske stanice Velika Kladuša bilježe dvije saobraćajne nezgode

Velika Kladuša

Vatrogasci su imali dva izlaska na teren. U oba slučaja, gotovo u identično vrijeme, radilo se o zapaljenju kuća. Jedna intervencija je evidentirana u Marjanovcu (od 17.34h do 18.20h), a druga u ulici Ibrahima Mržljaka (od 17.40h do 18.25h). Prema riječima dežurnog Okanovića, uzrok jednog požara je zapaljenje električnog kabla, a drugog zapaljenje dimnjaka. Pričinjene su veće štete na oba objekta.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša bilježe dvije saobraćajne nezgode. U jednoj od nezgoda jedno lice je lakše povrijeđeno. Krivičnih djela i  narušavanja javnog reda i mira nema prijavljenih.

Hitnoj službi Doma zdravlja za pomoć su se javila 54 pacijenta, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje. Dežurni doktori bili su Amra Zulić i Kasim Selman.

Elektrosnabdijevanje je uredno, informacija je iz Elektrodistribucije, Poslovnice Velika Kladuša.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog eskalirajuće prijetnje zdravlju koju predstavlja dijabetes.

Za Dan borbe protiv dijabetesa, izabran je dan rođenja sir Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima. Ove godine, posebno je značajno da se obilježava i 100 godina od otkrića inzulina – lijeka koji je do tada smrtonosnu bolest stavio pod kontrolu i omogućio normalan život milionima pacijenata. Dijabetes je pandemija neviđenih razmjera koja danas pogađa jednu od 10 odraslih osoba širom svijeta. Tema Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa 14. novembra je Pristup njezi dijabetesa.

Ovog vikenda pred igračima NK „Krajišnik“ je posljednja domaća utakmica jesenjeg dijela takmičenja u Drugoj ligi FBiH – grupa Zapad. Do kraja prvog dijela takmičenja, ostala su samo još dva kola, a u narednom Krajišnik će danas od 13:30h biti domaćin NK „Vitez“ iz Viteza. Podržite NK „Krajišnik“ dolaskom na utakmicu na Gradski stadion u Velikoj Kladuši kako bi u posljednjim nastupima prvog dijela sezone ostvario što bolje sportske rezultate.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 14. novembar:

U većem dijelu Bosne i Hercegovine, zbog kiše, kolovoz je mokar i mjestimično klizav, a upozoravamo i na odrone kamanja na kolovoz. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša u većini područja. U ostatku dana uglavnom na jugu i jugozapadu zemlje, a u ostatlim područjima povremene padavine. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 9 do 15, na jugu do 17 °C.

Pod uticajem promjene, povremene kiše i južnog strujanja, kod osjetljivih osoba će se postepeno pojačavati tegobe vezane uz njihove bolesti. Moguće su reakcije poput nervoze, reumatskih bolova, kardiovaskularnih smetnji i malaksalosti. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima. Opća slika će tokom dana biti lošija na zapadu i u Hercegovini, a sa dolaskom noći negativni uticaj vremenskih prilka djelimično će oslabiti.