Službenici Policijske stanice Velika Kladuša u protekla 24h evidentirali su jedno krivično djelo

as
Danas kiša u nižim, a snijeg u višim predjelima BiH

Dan je nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovo je nacionalni praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine. 29. februara i 1. marta 1992. godine, od 63,6 posto građana BiH koji su izašli na referendum, njih 99,7 posto potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” U Federaciji Bosne i Hercegovine danas je neradni dan.

 Službenici Policijske stanice Velika Kladuša u protekla 24h evidentirali su jedno krivično djelo. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira niti saobraćajnih nezgoda.

 Vatrogasci su imali mirna protekla 24h, rekao nam je dežurni Okanović.

 Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 47 pacijenata, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać. Dežurni su bili doktori Abdulah Fazlić i Ajla Husić.

 Prema informaciji iz Elektrodistribucije, Poslovne jedinice Velika Kladuša, isporuka električne energije je stabilna.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 01. mart:

Magla i niska oblačnost na dionicama u planinskim predjelima smanjuju vidljivost. Na dionici Livno-Šuica (Borova Glava) upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Na magistralnom putu Srbljani – Bosanska Krupa usljed težine snijega, došlo je do rušenja više stabala na magistralnu cestu, što ugrožava bezbjedno saobraćanje na navedenoj dionici. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i vrše uklanjanje obrušenih stabala, a postavljena je i privremena signalizacija. Preporučuje se vozačima da koriste alternativne pravce.

Na dionici Posušje-Jablanica (Blidinje) zabranjeno je kretanje za teretna vozila. Na magistralnim putevima Tomislavgrad-Šuica-Kupres i Livno-Šuica-Kupres obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila.

Jak vjetar formira sniježne nanose na putevima Priluka-Glamoč (Koričina) i Livno-Šuica (Borova Glava). Na pojedinim dionicama u višim predjelima mjestimično ima ugaženog snijega a izdvajamo puteve: Vlasenica-Han Pijesak (Han Pogled), Turbe-Karanovac, Ripač-Bosanski Petrovac-Ključ i Gacko-Tjentište.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Povodom praznika 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

 Danas u Bosni i Hercegovini oblačno. U Bosni sa susnježicom ili snijegom, a u nizinama će padati i kiša. U Hercegovini kiša. U Bosni većina padavina u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C.

 Postepeno pogoršanje vremenskih prilika, praćeno padavinama i nižim dnevnim temperaturama, kod osjetljivih osoba će uzrokovati pojavu tegoba vezanih uz njihove bolesti. Veći sadržaj vlage u zraku, dodatno će pojačati osjet hladnoće, izraženije u poslijepodnevnim i noćnim satima. Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju, umanjiti boravak na otvorenom i ne pretjerivati sa aktivnostima.