Službeno: Austrija ima novog kancelara

.
Bivši ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg (ÖVP) položio je danas prisegu kao novi austrijski kancelar. Schallenberg u austrijskoj visokoj politici slovi kao vrhunski diplomat, a mnogi ističu i njegovo aristokratsko porijeklo.

Schallenberg je rođen u Bernu 1969. kao sin veleposlanika i kasnije glavnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova (1992. do 1996.), Wolfganga Schallenberga. Odrastao je u Indiji, Španjolskoj i Francuskoj. Od 1989. do 1994. studirao je pravo u Beču i Parizu, a zatim europsko pravo na Europskom koledžu u Brugesu u Belgiji.

Njegovo prvo radno mjesto u inozemstvu odvelo ga je upravo u Belgiju – u austrijsko predstavništvo EU u Bruxellesu, gdje je pet godina vodio pravni odjel. Schallenberg se u Austriji proslavio kao glasnogovornik bivše ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik, a kasnije njenog nasljednika Michaela Spindeleggera (oboje ÖVP).

 

O njegovom privatnom životu malo se zna, otac je četvero djece i da je razveden. Austrija će na čelu države ponovno imati osobu aristokratskog porijekla nakon više od 70 godina.

Novi ministar vanjskih poslova je Michael Linhart

 

Nakon što je Schallenberg položio prisegu kao novi kancelar, kao novi ministar vanjskih poslova prisegu je položio i Michael Linhart.

 

Linhart je rođen u Ankari 31. kolovoza 1958. godine, kao sin austrijskog diplomata. Od 2018. godine obavlja mjesto veleposlanika Austrije u Parizu. Linhart je već radio za jednog bivšeg kancelara, i to za Wolfganga Schüssela (ÖVP), kao savjetnik za vanjsku politiku. 

Foto: Screenshot