Direktor bihaćke bolnice Smail Dervišević podnio ostavku: Bez podrške nema zdravstva

Smail Dervišević podnio je ostavku na mjesto direktora Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću, obrazloživši svoju odluku za Klix.ba: "Bolnica zavisi od finansijskih sredstava. Budući da me nije izabrala novoformirana većina u Unsko-sanskom kantonu, smatrao sam da ne bih imao adekvatnu podršku za rad bolnice."

Na današnjoj sjednici je, kako saznajemo, na poziciju vršioca dužnosti direktora izabran bivši direktor Hajrudin Havić, od kojeg je doktor Smail Dervišević preuzeo funkciju prije četiri godine. Sada se, kaže, vraća na svoje radno mjesto urologa.
 

Nova Vlada, novi direktor

U Unsko-sanskom kantonu je, podsjetimo, jučer formirana većina, a 16 zastupnika je podržalo i imenovalo novu Vladu. 

"Ja sam direktor ustanove čiji osnivač je Skupština i Vlada. S obzirom na to da je većina takva kakva jeste, ja sam svoj mandat dao na raspolaganje. To je sasvim normalno. Član sam SDA, stranke koja nije u većini", kazao je on. 

Napominje da nije imao problema, niti sa novoizabranom ministricom zdravlja Nerminom Ćemalović (SDP), niti bilo s kim drugim.

"Ne znam da li bih bio smijenjen da nisam podnio ostavku, vjerujem da bi tako bilo. Mislim da ja tu nemam podršku i da bi bilo dobro da oni izaberu osobu koja bi da vodi bolnicu u daljim projektima", rekao je Dervišević.

Upitan da li je imao zahtjeve iz svoje stranke da podnese ostavku, napominje da je odluku donio isključivo na osnovu svoje procjene situacije. 

"Moj je cilj da bolnica prosperira boljim koracima. Ako je direktor bolnice osoba koju imenuje Vlada i Skupština, onda mora imati podršku koja zavisi od finansijskih sredstava. Interes mi je da na čelo dođe osoba koja će imati tu podršku", istakao je.
 

Težak period za bolnicu

Dervišević je napomenuo da je Kantonalna bolnica prošla kroz težak period od požara i da mu je cilj da, kao ustanova, prosperira i da se dalje razvija.

"Mi smo napravili jako puno, a to govore izvještaji koji se nalaze u Vlado USK. Da li je moglo više? Uvijek može više. Želim da budući menadžment bolnice bude imao puno veću podršku nego što sam je ja imao, mada sam imao zadovoljavajuću", rekao je Dervišević za Klix.ba. 

Naveo je da bolnica kao ustanova zahtijeva jako puno sredstava.

"Mislim da Vlada mora da izdvoji puno više sredstava da bi mogla da funkcionira. Mi smo započeli velike projekte koji će se završiti u narednih 15 dana", istakao je Dervišević.