Smajić: Predlažem mirno raspuštanje entiteta

F

Od ovakvog uređenja imali bi nemjerljivu korist svi građani BiH, bez obzra na nacionalnu, vjersku, rasnu i bilo koju drugu pripadnost

Pošto konstantno slušamo u javnosti o Dodikovim prijedlozima o mirnom razdruživanju, građani trebaju biti relaksirani i imati na umu da nema nikakvog razdruživanja niti ga može biti. Ono što je moguće jeste eventualni pokušaj Dodikovog neustavnog i nezakonitog djelovanja u tom smjeru, što može vodti samo u demontiranje entitetskog uređenja Bosne i Hercegovine, kazao je Džemal Smajić, delegat (SBiH) u Domu naroda Parlamenta BiH.

- S druge strane sasvim je ustavno i legalno pokrenuti proceduru administrativnog preuređenja Bosne i Hercegovine u kojoj bi se mirno raspustili entiteti i Bosna i Hercegovina uredila na principu funkcionalnih i prirodnih regija: Banjalučke, Tuzlanske, Zeničke, Sarajevske i Mostarske. Time bi se smanjio glomazni birokratski aparat, a stotine miliona maraka koje se troše na administraciju možemo preusmjeriti u razvoj i ravnomjerno podizanje standarda u svakom dijelu Bosne i Hercegovine. Od ovakvog uređenja imali bi nemjerljivu korist svi građani BiH, bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu i bilo koju drugu pripadnost, rekao je Smajić.