Smijenjena uprava BH Telecoma, novi generalni direktor je Amel Kovačević

.
Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donosena je odluka o smjeni uprave javnog preduzeća BH Telecom.

Stara uprava koju je predvodio Sedin Kahriman na današnjoj sjednici Vlade FBiH je smijenjena, a na istoj sjednici je imenovana nova uprava.

Kako Klix.ba saznaje za novog generalnog direktora imenovan je Amel Kovačević, koji je prijedlog stranke Narod i pravda.

Novu upravu ovog preduzeća pored Amela Kovačevića će činiti i Erdal Ismalagić, Damir Čaušević, Muamer Durić, Anisa Lojo-Bajrić, Saša Palinić i Semir Ibrahimović.

Kovačević je ranije bio ministar finansija u jednoj od prethodnih saziva Vlade Kantona Sarajevo.

Također je obnašao funkciju direktora banke u Albaniji, a angažman prije ovoga mu je bio u kabinetu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

U kontekstu imenovanja Kovačevića ostaje da se vidi kako ga tretira Zakon o sprečavanju sukoba interesa, s obzirom da trenutni federalno zakon kaže da imenovani zvaničnik, ali i savjetnik za vrijeme mandata i šest mjeseci nakon toga ne može biti imenovan na neku izvršnu funkciju.

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH imenovane su i nove uprave u preduzećima Aerodrom Sarajevo, Željeznice FBiH, ali i Ginexa u Goraždu