Šmit: Agresivna retorika i potezi u BiH zabrinjavaju cijeli svijet

.
Svi u BiH, bez obzira na vjersku, kulturnu ili nacionalnu pripadnost, imaju pravo na sigurnost u svakom dijelu svoje zemlje, poručio je Šmit

 

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) osuđuje sve učestalije korištenje zapaljive retorike i povećanje broja incidenata koji su se dogodili tokom zadnjih nekoliko dana u raznim dijelovima BiH, što sve vodi ka destabilizaciji mira i sigurnosti.

- Agresivna retorika i potezi, bez obzira od koga dolaze, kojima se poziva na nasilje ili vraćaju mračne slike iz rata, izazivaju zabrinutost javnosti u cijeloj zemlji i predstavljaju neprihvatljivo ponašanje. Svi u BiH, bez obzira na vjersku, kulturnu ili nacionalnu pripadnost, imaju pravo na sigurnost u svakom dijelu svoje zemlje.

Izabrani organi vlasti u svakom entitetu i u svakom kantonu imaju dužnost da osiguraju da to bude tako i da policijski organi istraže svaki incident koji unosi nemir u stanovništvo, kao što se desilo zbog incidenata prošle sedmice - poručio je Šmit.

Visoki predstavnik želi zahvaliti odgovornim zvaničnicima, snagama sigurnosti i pravosudnim organima, koji rade na izvršavanju ove obaveze.